Banner

Gyorsan

Online Főzőiskola

Grillezett mustáros-citromos lazacfilé recept vajtök tzatzikivel - A nyár fénypontja

Töltött burgonya nagyon egyszerűen és gyorsan, Széll Tamás verziójában! Kóstolja meg Ön is!

Hozzávalók:


  • Lazacfilé, nagyobbak, bőr nélkül - 4x14-18 dkg
  • Magos mustár - 3 ek.
  • Confeira méz - 1 ek.
  • Citrom, vékonyra szelve - 2 db
  • Snidling, finomra vágva - 2 ek.
  • Frissen őrölt bors


Vajtök tzatziki:

  • Vajtök, zsenge durvára reszelve - 1-2 db
  • Fokhagyma, aprítva - 2 gerezd
  • Pilos görögjoghurt - 1.5 dl
  • Kania chilipehely - 2-3 csipet
  • Menta, aprítva - 2 nagy köteg
  • Primadonna Olívaolaj - ízlés szerint


Marinált zöldségek:

  • Sárga és piros húsú kaliforniai paprika, nagy cikkekre vágva 1-1 db
  • Cukkini, nagy cikkekre vágva - 1 db
  • Lilahagyma, nagy cikkekre és leveleire vágva - 1 db
  • Vöröshagyma, nagy cikkekre és leveleire vágva - 1 db
  • Újhagyma, nagyobb darabokra vágva - 4-5 szál
  • Koktélparadicsom, pingpong labda méretű, héj nélkül - 10 szem
  • Petrezselyem levél, tépkedve - 1 köteg
  • Mozzarella és feta sajt kézzel morzsolva - 100-100 g
  • Alesto dió, pörkölve
  • Italiamo balzsamecet
  • Primadonna olívaolaj


Elkészítés:

A tzatzikihez durvára reszeljük a tököt, természetesen héj és magok nélkül. Besózzuk és pihenni hagyjuk. Ha levet engedett, egészen szárazra facsarjuk. Kevés joghurtot adunk hozzá, ízesítjük fokhagymával, chilivel, rengeteg mentával és olívaolajjal.

A pácolt zöldségekhez nagy, rusztikus darabokra vágjuk a zöldséget és nagyon forró serpenyőben odakapatjuk. Jó, ha roppanós, nyers marad minden és itt-ott szinte megég.

Nagyobb méretű edénybe rendezzük, gazadagon meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, sózzuk-borsozzuk, temérdek tépkedett petrezselymet szórunk rá, majd pedig rámorzsolunk egy kis mozzarellát és fetát is. Langyosan az igazi.

A halhoz egy tűzálló porcelán aljába sütőpapírt terítünk. Vékonyra szeljük a citromot és kiterítjük a papíron. Ráhelyezzük a lazacfiléket, sózzuk, borsozzuk. Kikeverjük a magos mustárt a mézzel és beecseteljük vele a halat.

A sütőt már korábban grill fokozatra és maximális hőfokra állítottuk, mehet be a hal.

Kés próbáig sütjük, azaz ha nem érzünk ruganyos ellenállást a halhúsban, elkészültünk. A sütési idő a hal méretétől függ, de nem szokott több lenni 12-15 percél.

Azonnal tálaljuk a langyos zöldséggel és a hűvös tzatzikivel.


Grillezett mustáros-citromos lazac

Ha egy igazán könnyű és gyors nyári fogást keres, megtalálta! Széll Tamás mutatja, hogyan készül!

Hozzávalók:


  • Lazacfilé, nagyobbak, bőr nélkül - 4x14-18 dkg
  • Magos mustár - 3 ek.
  • Confeira méz - 1 ek.
  • Citrom, vékonyra szelve - 2 db
  • Snidling, finomra vágva - 2 ek.
  • Frissen őrölt bors


Vajtök tzatziki:

  • Vajtök, zsenge durvára reszelve - 1-2 db
  • Fokhagyma, aprítva - 2 gerezd
  • Pilos görögjoghurt - 1.5 dl
  • Kania chilipehely - 2-3 csipet
  • Menta, aprítva - 2 nagy köteg
  • Primadonna Olívaolaj - ízlés szerint


Marinált zöldségek:

  • Sárga és piros húsú kaliforniai paprika, nagy cikkekre vágva - 1-1 db
  • Cukkini, nagy cikkekre vágva - 1 db
  • Lilahagyma, nagy cikkekre és leveleire vágva - 1 db
  • Vöröshagyma, nagy cikkekre és leveleire vágva - 1 db
  • Újhagyma, nagyobb darabokra vágva - 4-5 szál
  • Koktélparadicsom, pingpong labda méretű, héj nélkül - 10 szem
  • Petrezselyem levél, tépkedve - 1 köteg
  • Mozzarella és feta sajt kézzel morzsolva - 100-100 g
  • Alesto dió, pörkölve
  • Italiamo balzsamecet
  • Primadonna olívaolaj


Elkészítés:


A tzatzikihez durvára reszeljük a tököt, természetesen héj és magok nélkül. Besózzuk és pihenni hagyjuk. Ha levet engedett, egészen szárazra facsarjuk. Kevés joghurtot adunk hozzá, ízesítjük fokhagymával, chilivel, rengeteg mentával és olívaolajjal.

A pácolt zöldségekhez nagy, rusztikus darabokra vágjuk a zöldséget és nagyon forró serpenyőben odakapatjuk. Jó, ha roppanós, nyers marad minden és itt-ott szinte megég.

Nagyobb méretű edénybe rendezzük, gazadagon meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, sózzuk-borsozzuk, temérdek tépkedett petrezselymet szórunk rá, majd pedig rámorzsolunk egy kis mozzarellát és fetát is. Langyosan az igazi.

A halhoz egy tűzálló porcelán aljába sütőpapírt terítünk. Vékonyra szeljük a citromot és kiterítjük a papíron. Ráhelyezzük a lazacfiléket, sózzuk, borsozzuk. Kikeverjük a magos mustárt a mézzel és beecseteljük vele a halat.

A sütőt már korábban grill fokozatra és maximális hőfokra állítottuk, mehet be a hal.

Kés próbáig sütjük, azaz ha nem érzünk ruganyos ellenállást a halhúsban, elkészültünk. A sütési idő a hal méretétől függ, de nem szokott több lenni 12-15 percél.

Azonnal tálaljuk a langyos zöldséggel és a hűvös tzatzikivel.

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A mustáros lazachoz és a töltött, olvadós újburgonyához is többféle lehetőségünk van, hiszen egy karakteresebb rozé, mint például az Eszterbauer Sisters Rozé, egy Egri Csillag vagy egy Chardonnay is remek választás lehet mindkét ételhez. Ez a három bor egyébként nagyon sokoldalúan párosítható, így ha van belőlük egy-egy palackkal a hűtőben, biztosan nem hibázunk vele.

Galló Nóra – A Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

1. Töltött olvadós újburgonya


Ez a rendkívül tartalmas burgonyás recept gluténmentes alapanyagokból készül és hozzáadott cukrot sem tartalmaz. Magas energia, zsír-, és szénhidráttartalma egyrészt a burgonya, a tejtermékek (sajt, tejföl, tejszín, vaj), valamint a húskészítmények közé tartozó bacon és kolbász használatának köszönhető. Az étel emészthetőségét és rost tartalmát érdemes növelni, amit úgy tudunk megtenni, ha egy jó nagy adag friss salátát fogyasztunk mellé.


Érdekesség, hogy a nyári burgonya keményítő (szénhidrát) tartalma alacsonyabb a téli burgonyához képest, káliumból és C-vitaminból is viszont több van benne. Ha pedig héjasan fogyasztjuk, akkor egy picit még több rosthoz juthatunk hozzá.


Ennél a receptnél a tejtermékek majdnem teljes arzenálja felhasználásra kerül cheddar sajt, vaj, tejföl, és tejszín formájában. Tejfehérje így nagy mennyiségben van jelen az ételben, viszont igény esetén, könnyedén laktózmentessé tehető, mivel a felsorolt termékek mindegyikének van laktózmentes verziója a LIDL kínálatában.


A fogás fehérje, de leginkább zsírtartalmát a bacon és a kolbász tovább növelik. Ha ezen esetleg módosítani szeretnénk, akkor a magas hústartalmú és alacsonyabb zsírtartalmú sonkaféléket érdemes választani a fenti alapanyagok helyett. A pirított sonkakockák, vagy sonkacsíkok is jó ropogós textúrájúak és ugyanolyan jól passzolnak a töltött burgonyához.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia: 1167 kcal

• Fehérje: 43 gramm

• Zsír: 72 gramm

• Szénhidrát: 87 gramm

2. Grillezett mustáros-citromos lazacfilé vajtök tzatzikivel és marinált zöldségekkel


A receptben bőr nélküli lazacfilé szerepel, de ha valaki szereti, akkor a bőrről sem kell lemondani, ami nem csak finom, hanem ráadásul kollagénben is gazdag. Ez az ízületek, kötőszövetek egészsége és rugalmassága szempontjából előnyös. A tengeri halak kedvező élettani hatásáról már volt szó korábban (lásd LIDL online főzőiskola anyagok), ugyanakkor fontosságát sosem elég hangsúlyozni. A lazac kifejezetten kellemes ízű, kifejezetten szaftos halfajta, melyet könnyedén lehet ízesíteni, a receptben szereplő mézes-mustáros pác nagyon jól illik hozzá.

Mivel könnyen emészthető és szervezetünk számára jól hasznosítható fehérjéket tartalmaz, ezért ezt az ételt akár este, vacsorára is lehet fogyasztani. A lazacban található többszörösen telítetlen Omega 3 zsírsavak hangulatjavítók, és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, nagy szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, az emberi agy magzati és csecsemőkori fejlődésében, majd későbbi működésében is. A tengeri halakban többek között a pajzsmirigy optimális működéshez elengedhetetlen jód és szelén is nagyobb mennyiségben található.

Izgalmas ötlet, hogy a tzatzikit vajtökből készítsük, de nem annyira meglepő, hiszen a vajtök és a kígyóuborka rokonok, és emiatt hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek. Az étel ezen kívül is bőségesen tartalmaz szezonális zöldségeket. A marinált zöldség körethez felhasznált cukkini a vitaminok közül elsősorban B-vitaminokat (B1, B2, B3, B5, B6), folsavat, és C-vitamint tartalmaz jelentősebb mennyiségben. Jellemző ásványi anyagai pedig a foszfor, a nátrium, a magnézium, és a kálium. Könnyen emészthető, rostokban is gazdag, ráadásul 95%-a víz, így remek testsúly karbantartó és hidratáló hatású zöldség is egyben.

A kaliforniai paprikák (piros és sárga húsú) is kiemelkedő C-vitamin, E-vitamin, karotinoid és antioxidáns tartalommal bírnak. Erős gyulladás gátló hatásuk számos betegség megelőzése szempontjából előnyös, beleértve bizonyos daganatos megbetegedéseket is. Érdekesség, hogy ezt a hatást az antioxidáns likopin és E-vitamin együttes jelenlétének tulajdonítják.

A zöldségeket mozzarella és feta sajt, valamint pörkölt dió is kiegészíti, melyek biztosítják a közvetítő közeget a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához. Ezen kívül természetesen a sós ízvilág és a ropogós dió textúrája is remek párost alkot a lágyabb ízű és állagú zöldségekkel.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan:

• Energia: 954 kcal

• Fehérje: 51 gramm

• Zsír: 62 gramm

• Szénhidrát: 45 gramm