Banner

Online Főzőiskola

Párolt marhaszelet meggymártással, tört burgonyával

Meggy és marha, egy igazi menzakombináció, amit Széll Tamás új köntösbe öltöztet. Nézze meg Ön is a videót!

Hozzávalók:


Főtt marha:

  • Marha stefánia (lapocka) - 1 egész darab
  • Sárgarépa - 2 szál
  • Zellergumó, kisebb - ¼ db
  • Vöröshagyma - 2 közepes fej
  • Fokhagyma - 1 fej
  • Fehérrépa - 1 szál
  • Kania babérlevél - 1 db
  • Kania egész bors - 1 ek.
  • Pilos vaj - 3-4 ek.
  • Só, frissen őrölt bors - ízlés szerint

Meggymártás:

  • Meggy, mirelit, kiolvasztva - 2 marék
  • Vörösbor (Villányi Merlot) - 3 dl
  • Konyak - 8 cl
  • Cukor - 3 ek.
  • Pilos tejszín 30% - 1 dl
  • Húsleves (amiben a marha főtt vagy alaplé) - kb. 2-3 dl
  • + Lisztes vaj 1 ek. liszt + 1 ek. vaj
  • Frissen őrölt bors - ízlés szerint

Hagymás tört burgonya:

  • Burgonya, kockázva - 700 g
  • Vöröshagyma, finomra vágva - 2-3 közepes fej
  • Kacsazsír - 1 dl
  • Kania fűszerpaprika - ½ ek.
  • Só ízlés szerint


Elkészítés:


Főtt marha és meggymártás:

A húst sózzuk, borsozzuk és kétkanálnyi vajon egy nagyméretű lábasban megpirítjuk. Ha megpirult, kivehetjük pihenni. Ugyanebben a lábasban a nagyobb darabokra vágott zöldségeket is alaposan megpirítjuk. Ha már szép barna a zöldség, visszatesszük a húst, hozzárakjuk a babérlevelet, a fokhagymát, az egész borsot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és húslevesszerűen készre főzzük 3-4 óra alatt.


A kész húst kiemeljük, pihentetjük, majd vastagra szeljük. Kevés lében tartjuk melegen, szaftosan. A húslevest leszűrjük.


A leszűrt lé egy részéből mártást készítünk:

Nagy serpenyőben kevés cukrot karamellizálunk. Rádobjuk a meggyet (lével együtt) és átforgatjuk a karamellen, hozzáadjuk a konyakot és meggyújtjuk. Ha elaludt a láng, picit még pöszögtetjük, hogy sűrűsödjön, szinte szárazra főzzük, ezután jöhet a vörösbor, amelynek ha felszáll az illata, akkor elkezdhetjük apránként felöntögetni a mártást a húslevessel. Folyamatosan forraljuk, majd besűrítjük egy kis lisztes vajjal. Ha kellően sűrű, bevonóképes, megborsozzuk. A végén még egy kis tejszínnel is besűrítjük. A főtt marhára kanalazzuk gazdagon.


Hagymás tört burgonya:

A burgonyát puhára főzzük sós vízben, közben egy lábasban kacsazsíron megdinszteljük (pirítjuk-pároljuk) a vöröshagymát, amit a végén, langyosan meghintünk fűszerpaprikával. Ha a burgonya megfőtt, leszűrjük és hagyjuk kigőzölni pár percig, majd rádobjuk a zsíros-paprikás hagymára és összetörjük.

Ha szükséges, a végén még sózhatunk.

Forrón tálaljuk.

Paradicsomos káposzta fasírttal

A paradicsomos káposzta mindannyiunk gyerekkorából ismerős. Nézze meg Ön is, hogyan készíti Széll Tamás ezt a klasszikust!

Hozzávalók:


Paradicsomos káposzta:

  • Fejes fehér káposzta, egészben - 1 db kisebb fej
  • Zeller, durvára reszelve - 2 nagy marék
  • Paradicsom, forrázva, hámozva - 2 db
  • Koktélparadicsom, félbe vagdosva - 1 nagy marék
  • Fokhagyma - 6-8 gerezd
  • Salottahagyma, aprítva - 2 fej
  • Kacsazsír - 5-6 ek.
  • Baresa paradicsompüré - 2 nagy ek.
  • Kania kömény, őrölt - 1-2 kk.
  • Italiamo/ Freshona paradicsomkonzerv, ízesítetlen - 2 doboz
  • Só - ízlés szerint


Egészben sült fasírt:

  • Húsfarm darált sertéshús, 20-30%-os zsírtartalommal - 1 kg
  • Zsemle félbevágva, pirítva, tejben puhára áztatva - 3 db
  • Hazánk Kincsei tej - 4 dl
  • Tojás, egész - 1 db + 1 db a kenéshez
  • Kania fűszerpaprika - 1nagy ek.
  • Kania kömény, őrölt - 1 kk.
  • Kania kömény, egész - 2 csipet
  • Fokhagyma, aprítva - 6 gerezd
  • Vöröshagyma, finomra vágva - 1-2 fej
  • Kacsazsír - 0,5 dl
  • Zsemlemorzsa - 1-2 marék
  • Só és frissen őrölt bors - ízlés szerint


Elkészítés:


Paradicsomos káposzta:

A káposztát egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 160 fokon 4 órán keresztül sütjük sütőben, míg a belseje krémesen puha, külseje kissé égett nem lesz. Közben bőven van időnk minden másra.


A zellert felcsíkozzuk, enyhén besózzuk. Fél-egy óra pihenő után alaposan kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet.


Míg sül a káposzta és pihen a zeller, a salottát és a vékony karikákra vágott fokhagymát nem túl forró kacsazsíron lassan pároljuk. Ha szép, illatos a hagyma, rádobhatjuk a csíkozott zellert és az időközben megsült, külső leveleitől megszabadított, csíkozott káposztát.


Alaposan lepirítjuk, ízesítjük sóval, borssal, köménnyel. Ha megpirult a zöldség, jöhet a paradicsompüré, rövid pirítás után a kockázott paradicsomok, a paradicsomkonzerv, majd főzelékállagúra sűrítjük.

Utolsó pillanatban adjuk hozzá a koktélparadicsomot, amit csak melegítünk.


Ha szükséges, ízesítünk még rajta, egy pici cukor sem szentségtörés. Tálalásig félretehetjük.


Egészben sült fasírt:

A zsemlét félbevágjuk, megpirítjuk, tejben puhára áztatjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk és kacsazsírban megpirítjuk a fokhagymával együtt. Ha kész a hagyma és a zsemle is puha, elkészítjük a fasírtot:


A darált húst ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel, pirospaprikával. (Tavaszi tipp: friss zöldfűszereket is adhatunk aprítva a masszához.) Hozzáadjuk a kinyomkodott, késsel aprított zsemlét, egész tojást, pirított hagymát a zsírral együtt. Elkeverjük, ha szükséges egy kis zsemlemorzsával köthetünk a húsmasszán.


Cipóformát formázunk belőle és zsírral kikent, zsemlemorzsával meghintett porcelántálba tesszük.


A tetejét megkenjük felvert egész tojással, meghintjük borssal, kevés zsemlemorzsával és egész köménnyel. 180 fokos sütőben pirosra sütjük kb. 1 óra alatt, szeletelve tálaljuk.


Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A klasszikus menzás fogásokat egy pohár borral még finomabbá tehetjük. A főtt marha mellé választhatunk egy tartalmasabb, de gyümölcsös villányi vöröset, például egy Villányi Merlot-t vagy egy Syrah-t. A paradicsomos káposzta mellé pedig remekül passzol egy Egri Bikavér Superior vagy akár egy siller is.