Online Főzőiskola

Párolt marhaszelet meggymártással, tört burgonyával
Meggy és marha, egy igazi menzakombináció, amit Széll Tamás új köntösbe öltöztet. Nézze meg Ön is a videót!
Hozzávalók:
Főtt marha:
- Marha stefánia (lapocka) - 1 egész darab
- Sárgarépa - 2 szál
- Zellergumó, kisebb - ¼ db
- Vöröshagyma - 2 közepes fej
- Fokhagyma - 1 fej
- Fehérrépa - 1 szál
- Kania babérlevél - 1 db
- Kania egész bors - 1 ek.
- Pilos vaj - 3-4 ek.
- Só, frissen őrölt bors - ízlés szerint
Meggymártás:
- Meggy, mirelit, kiolvasztva - 2 marék
- Vörösbor (Villányi Merlot) - 3 dl
- Konyak - 8 cl
- Cukor - 3 ek.
- Pilos tejszín 30% - 1 dl
- Húsleves (amiben a marha főtt vagy alaplé) - kb. 2-3 dl
- + Lisztes vaj 1 ek. liszt + 1 ek. vaj
- Frissen őrölt bors - ízlés szerint
Hagymás tört burgonya:
- Burgonya, kockázva - 700 g
- Vöröshagyma, finomra vágva - 2-3 közepes fej
- Kacsazsír - 1 dl
- Kania fűszerpaprika - ½ ek.
- Só ízlés szerint
Elkészítés:
Főtt marha és meggymártás:
A húst sózzuk, borsozzuk és kétkanálnyi vajon egy nagyméretű lábasban megpirítjuk. Ha megpirult, kivehetjük pihenni. Ugyanebben a lábasban a nagyobb darabokra vágott zöldségeket is alaposan megpirítjuk. Ha már szép barna a zöldség, visszatesszük a húst, hozzárakjuk a babérlevelet, a fokhagymát, az egész borsot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és húslevesszerűen készre főzzük 3-4 óra alatt.
A kész húst kiemeljük, pihentetjük, majd vastagra szeljük. Kevés lében tartjuk melegen, szaftosan. A húslevest leszűrjük.
A leszűrt lé egy részéből mártást készítünk:
Nagy serpenyőben kevés cukrot karamellizálunk. Rádobjuk a meggyet (lével együtt) és átforgatjuk a karamellen, hozzáadjuk a konyakot és meggyújtjuk. Ha elaludt a láng, picit még pöszögtetjük, hogy sűrűsödjön, szinte szárazra főzzük, ezután jöhet a vörösbor, amelynek ha felszáll az illata, akkor elkezdhetjük apránként felöntögetni a mártást a húslevessel. Folyamatosan forraljuk, majd besűrítjük egy kis lisztes vajjal. Ha kellően sűrű, bevonóképes, megborsozzuk. A végén még egy kis tejszínnel is besűrítjük. A főtt marhára kanalazzuk gazdagon.
Hagymás tört burgonya:
A burgonyát puhára főzzük sós vízben, közben egy lábasban kacsazsíron megdinszteljük (pirítjuk-pároljuk) a vöröshagymát, amit a végén, langyosan meghintünk fűszerpaprikával. Ha a burgonya megfőtt, leszűrjük és hagyjuk kigőzölni pár percig, majd rádobjuk a zsíros-paprikás hagymára és összetörjük.
Ha szükséges, a végén még sózhatunk.
Forrón tálaljuk.

Paradicsomos káposzta fasírttal
A paradicsomos káposzta mindannyiunk gyerekkorából ismerős. Nézze meg Ön is, hogyan készíti Széll Tamás ezt a klasszikust!
Hozzávalók:
Paradicsomos káposzta:
- Fejes fehér káposzta, egészben - 1 db kisebb fej
- Zeller, durvára reszelve - 2 nagy marék
- Paradicsom, forrázva, hámozva - 2 db
- Koktélparadicsom, félbe vagdosva - 1 nagy marék
- Fokhagyma - 6-8 gerezd
- Salottahagyma, aprítva - 2 fej
- Kacsazsír - 5-6 ek.
- Baresa paradicsompüré - 2 nagy ek.
- Kania kömény, őrölt - 1-2 kk.
- Italiamo/ Freshona paradicsomkonzerv, ízesítetlen - 2 doboz
- Só - ízlés szerint
Egészben sült fasírt:
- Húsfarm darált sertéshús, 20-30%-os zsírtartalommal - 1 kg
- Zsemle félbevágva, pirítva, tejben puhára áztatva - 3 db
- Hazánk Kincsei tej - 4 dl
- Tojás, egész - 1 db + 1 db a kenéshez
- Kania fűszerpaprika - 1nagy ek.
- Kania kömény, őrölt - 1 kk.
- Kania kömény, egész - 2 csipet
- Fokhagyma, aprítva - 6 gerezd
- Vöröshagyma, finomra vágva - 1-2 fej
- Kacsazsír - 0,5 dl
- Zsemlemorzsa - 1-2 marék
- Só és frissen őrölt bors - ízlés szerint
Elkészítés:
Paradicsomos káposzta:
A káposztát egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 160 fokon 4 órán keresztül sütjük sütőben, míg a belseje krémesen puha, külseje kissé égett nem lesz. Közben bőven van időnk minden másra.
A zellert felcsíkozzuk, enyhén besózzuk. Fél-egy óra pihenő után alaposan kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet.
Míg sül a káposzta és pihen a zeller, a salottát és a vékony karikákra vágott fokhagymát nem túl forró kacsazsíron lassan pároljuk. Ha szép, illatos a hagyma, rádobhatjuk a csíkozott zellert és az időközben megsült, külső leveleitől megszabadított, csíkozott káposztát.
Alaposan lepirítjuk, ízesítjük sóval, borssal, köménnyel. Ha megpirult a zöldség, jöhet a paradicsompüré, rövid pirítás után a kockázott paradicsomok, a paradicsomkonzerv, majd főzelékállagúra sűrítjük.
Utolsó pillanatban adjuk hozzá a koktélparadicsomot, amit csak melegítünk.
Ha szükséges, ízesítünk még rajta, egy pici cukor sem szentségtörés. Tálalásig félretehetjük.
Egészben sült fasírt:
A zsemlét félbevágjuk, megpirítjuk, tejben puhára áztatjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk és kacsazsírban megpirítjuk a fokhagymával együtt. Ha kész a hagyma és a zsemle is puha, elkészítjük a fasírtot:
A darált húst ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel, pirospaprikával. (Tavaszi tipp: friss zöldfűszereket is adhatunk aprítva a masszához.) Hozzáadjuk a kinyomkodott, késsel aprított zsemlét, egész tojást, pirított hagymát a zsírral együtt. Elkeverjük, ha szükséges egy kis zsemlemorzsával köthetünk a húsmasszán.
Cipóformát formázunk belőle és zsírral kikent, zsemlemorzsával meghintett porcelántálba tesszük.
A tetejét megkenjük felvert egész tojással, meghintjük borssal, kevés zsemlemorzsával és egész köménnyel. 180 fokos sütőben pirosra sütjük kb. 1 óra alatt, szeletelve tálaljuk.
Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

A klasszikus menzás fogásokat egy pohár borral még finomabbá tehetjük. A főtt marha mellé választhatunk egy tartalmasabb, de gyümölcsös villányi vöröset, például egy Villányi Merlot-t vagy egy Syrah-t. A paradicsomos káposzta mellé pedig remekül passzol egy Egri Bikavér Superior vagy akár egy siller is.