Banner

Saláta kisokos

Online főzőiskola

Frissítsük fel a salátákat!


Hogyan és mennyi ideig kell mosni az egyes salátafajtákat? Milyen praktikák léteznek arra, hogy biztosan friss és roppanós saláta kerüljön az asztalra? Tartson velünk és Széll Tamás mindenre választ ad, nézze meg Ön is a videót!

Salátakisokos mindenhez:


  • minden esetben mossuk meg hideg vízben a salátákat, a vizet legalább háromszor cseréljük, hogy az esetleges föld és rovarok nagy eséllyel távozzanak.
  • a mosást célszerű leveleire szedve végezni. Ha a torzsát körben kivágjuk, már könnyen szét is hullik leveleire a legtöbb saláta.
  • A külső takaróleveleket válogassuk ki.
  • utolsó mosásnál hagyjuk bő hideg vízben ázni fél-egy órát a salátát, hogy felfrissüljön.
  • minden esetben mosás után töröljük szárazra a salátát, a dresszingeket ne hígítsuk a leveleken maradó vízcseppekkel.
  • mosást közvetlen a saláta fogyasztása előtt végezzük el. A mosott saláta hamarabb megy tönkre a hűtőben!
  • A dresszinget kizárólag fogyasztás előtt adjuk a salátához! Az ecet-olaj, fűszerek mind töppesztik a salátát, rohamtempóban veszítve így a roppanóságából.


Saláták a Lidl piac kínálatából:


Rukkola:

Semmilyen más salátával nem összetéveszthető levele, illóolajos, csípős, borsos íze teszi egyedivé. Klasszikus módon járunk el, ha koktélparadicsommal, parmezánnal, olívaolajjal és balzsamecettel keverjük. Mindenhez passzol! Csirkéhez, halakhoz, pizza tetejére is. Fonnyasztva fokhagymásan is remekül működik, mint a paraj.


Romana vagy római saláta:

Vastag, lédús, roppanós levelek jellemzik. A legtipikusabb és kötelező alapanyaga a cézársalátának és legtöbbször a hamburgereknek is. Kimondottan az erősebb, mustárosabb, ecetesebb dresszingek állnak jól neki, nagyon enyhe, kellemes kesernyés íze miatt. Önálló salátaként készíthető, de társítható húsokhoz, köretekhez is.


Szívsaláta:

A rómaihoz hasonló, de annál tömöttebb szerkezetű és markánsabb ízű. Nehezen szedhető levelekre, így felhasználását tekintve célszerű csak félbe, vagy cikkekre vágni. Markánsan dresszingezzük, az erősebb ízek állnak jól neki. Kifejezetten úgy tekintek rá, mint “grillsalátára”! Pár csepp citrom és olaj után mehet is a grillre vagy a forró serpenyőbe. Alaposan megpirítva is roppan, lédúsabb lesz és édeskésebbre vált az íze. Önálló (meleg) köretként kiváló grillezett halakhoz, húsokhoz.


Lollo rosso és bianco:

Mind felhasználásában és ízében is szinte egyezik a klasszikus fejes salátával. Vékony fodros leveleibe igen jól kapaszkodik meg a pár csepp ecet-olaj, ami sokszor elég is neki! A nehéz, vaskos dresszingeket nem szereti! Impozáns megjelenése miatt díszítésként is használatos főleg szendvicsekbe és hideg ételekhez. Főleg kombinálva más salátákkal izgalmas önálló salátaételként. Kézzel tépkedjük kisebb darabokra, ne vágjuk!


Frizé:

Nagyon impozáns, roppanós és kesernyés salátaféle. Szintén keverve más, szelídebb salátákkal célszerű használni, erősebb ízű dresszingekkel. Közel áll a cikóriafélékhez, így ízében is édeskésen kesernyés. Nagyon jó köretelem, ha pár csepp olívaolajon fonnyasztott apró sonkahagymán átforgatjuk, löttyintünk rá egy kis almaecetet. Épp csak langyosítsuk, ne essen össze! Halakkal, csirkével, tojásos ételekkel fantasztikus.


Bébispenót:

Hidegen salátának és klasszikus főzeléknek is kiváló. A nagyobb méretű rokonával ellentétben édeskésebb, zsengébb. Fonnyasztva, frissen, pirítva, bárhogy elkészíthető! Minden esetben háromszor kell megmosni, a föld-homok maradványok miatt!

Keltse életre a salátákat!


Tanulja meg, melyik salátát milyen ételek mellé, és hogyan lehet „felöltöztetni”! Lesse el Széll Tamástól a dressing és vinegrette készítési praktikákat! Nézze meg a videót Ön is!

Dresszing és vinaigrette:

Fontos a sav-zsiradék arány! A saláta mindig legyen pikáns, frissítő, savas, esetleg édes, fűszeres és zsiradék sem nélkülözhető. Ha nincs íze a salátának, nem okoz élményt!


Vinaigrette:

Olaj és ecet(sav), jó, ha 1:1 arányban. Jelen esetben olívaolaj és fehérborecet, citromlé, finomra vágott salottahagyma, kápia paprika, rengeteg friss fűszer, és feketebors. Méz egy kevés, de nem kötelező. Édeskésebb ecettel helyettesíthető, vagy akár el is hagyható. Könnyed ételekhez kitűnő!!


Hozzávalók:


A Lidl piac kínálatából:


  • Salotta hagyma
  • Kaliforniai paprika
  • Petrezselyem
  • Snidling
  • Kapor
  • Citrom
  • Primadonna olivaolaj
  • Fehérborecet
  • Méz
  • Kania frissen őrölt bors


Francia dresszing:

Dijoni mustár, olívaolaj, vörösborecet, néha pici porcukor is hozzá adható.

Nagyon savas, intenzív, kimondottan zsíros, nehéz ételekhez ajánljuk.


Hozzávalók:


A Lidl piac kínálatából:


  • Fokhagyma
  • Citrom
  • Dijoni mustár
  • Primadonna olivaolaj
  • Vörösborecet


Citrusos-olívás vinaigrette:

Legegyszerűbb, legfrissebb, szinte el se kell készíteni előre, akár frissen is mehet a salátára. Citromlé, olívaolaj, és édesebb hagymafélék, pl. lilahagyma, vékonyra szelve. Minden sült-grillezett hús és halételhez passzol, elsősorban nagy steakhúsok körete és salátája is egyben.


Hozzávalók:


A Lidl piac kínálatából:


  • Lilahagyma
  • Citrom
  • Primadonna olivaolaj

Készítse el a salátákat mint önálló fogásokat!


Széll Tamás megmutatja, hogy lehet az egyes salátákat úgy elkészíteni, hogy önálló ételként is megállják a helyüket, teljes értékű, ízletes fogásként! Nézze meg Ön is a videót, lesse el a recepteket és technológiákat!

Ázsiai „hideg-meleg” saláta:


Szívsaláta cikkekre vágva, fele pirítva, fele frissen a végén. Sárgarépát nagyobb szeletekre, a cukkinit cikkekre, a fokhagymát vékony karikákra, a gyömbért vékony csíkokra vágjuk.


Forró serpenyőben napraforgóolajat és kevés szezámolajat öntünk, amint érezzük az illatát, hozzá adjuk a répát, cukkinit és a saláta felét. Pirítunk rajta egyet, jöhet hozzá a fokhagyma és gyömbér, közben pirítjuk, óvatosan sózzuk, borsozzuk. Elkészült a salátánk meleg része, lekapcsoljuk a tüzet, és hozzáadjuk a szezámmagot, hogy a hűlő serpenyőben piruljon még egy kicsit.


Ezután jöhet a szójaszósz és lime-lé és egy pici méz csak jelzésként, majd a szívsaláta másik fele és összeforgatás. Tálaláskor szezámmag korlátlan mennyiségben, ezen felül további magok, koriander ajánlott!


Hozzávalók:


A Lidl piac kínálatából:


  • Szívsaláta
  • Sárgarépa
  • Cukkini
  • Fokhagyma
  • Gyömbér
  • Lime
  • Kania Szójaszósz
  • Méz
  • Szezámmag
  • Szezámolaj


Energia 1 adagban: 268 kcal

Fehérje: 9,5 gramm

Zsír: 15 gramm

Szénhidrát: 23,5 gramm


Mentes infó: Tartósítószermentes, Vegetáriánus


Diós-mazsolás saláta kéksajttal:


Nagyobb keverőtálba fehér balzsamecettel kezdjük, majd Primadonna olívaolaj az ecettel megegyező mennyiségben, aranymazsola, dió, frissen őrölt bors, pici méz és Blu Fou kékpenészes sajt a Lidl sajtműhely kínálatából, kisebb-nagyobb darabkákra összemorzsolva. Hozzáadjuk a rukkolát ami a nagyobbik rész lesz, majd lollo és madársalátát, még borsot adhatunk hozzá ízlés szerint, összeforgatjuk és máris kész az ínycsiklandozó saláta.


Hozzávalók:


A Lidl piac kínálatából:


  • Rukkola
  • Lollo saláta
  • Madár saláta
  • A Lidl sajtműhely kínálatából: Blu Fou kékpenészes sajt
  • Alesto dió
  • Primadonna olivaolaj
  • Kaina frissen őrölt bors
  • Fehérborecet
  • Arany mazsola
  • Méz


Energia 1 adagban: 383 kcal

Fehérje: 11 gramm

Zsír: 30 gramm

Szénhidrát: 15 gramm


Mentes infó: Gluténmentes, Vegetáriánus


Séfsaláta:


Római és szívsaláta, koktélparadicsom, parmezán sajt. A csirkemellet felcsíkozzuk, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a csíkokat, panírozzuk, majd kisütjük. Amíg sül a csirkemell, összeállítjuk a salátánk többi részét.


Nagyobb keverőtálba apró koktélparadicsomot félbe vágunk, római és szívsalátát hozzátépkedjük, zöldséghámozóval parmezánforgácsokat rakunk a salátába, hozzá adjuk a Cézár-dresszingünket.


A csirkemellcsíkokat kisebb csíkokra vágjuk, mehet a keverőtálba és összeforgatjuk a salátánkkal és tálaljuk. Klasszikus Cézár-dresszing, mely a korábbi receptvideónk alapján készíthető el tökéletesre.


Hozzávalók:


Séfsaláta:


  • Római saláta
  • Szívsaláta
  • Koktélparadicsom


Csirkemell csíkokhoz:


  • Húsfarm friss csirkemellfilé
  • Belbake liszt
  • Castello panírmorzsa
  • Tojás
  • Kania frissen őrölt bors
  • Lovilio parmezán


Cézár dressing:


  • Tojás, egész - 1 db
  • Tojássárgája - 3 db
  • Vita D'or Napraforgó olaj - 1 dl kb.
  • Primadonna Oliva olaj - 1 dl kb.
  • Fokhagyma, forrázva - 3 gerezd
  • Sózott és\vagy füstölt szardella filé - 1-2 filé
  • Dijoni mustár - 2 ek
  • Citromlé - 2 db
  • Fehérbor, vagy alma ecet - 0.5-1 dl
  • Italiamo Parmezán sajt reszelve - 4-5 dkg
  • Castello Só
  • Kania Bors


Energia 1 adagban: 1074 kcal

Fehérje: 57 gramm

Zsír: 63 gramm

Szénhidrát: 64,3 gramm


Mentes infó: Cukormentes

Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

A sokféle különböző színű, levelű és ízű saláták hozzájárulnak a napi rendszeres zöldség-, ezen túl pedig rost-, vitamin-, és ásványi anyag bevitelünkhöz. Alacsony kalória-, magas víztartalmuknak, valamint értékes tápanyagaiknak köszönhetően, szinte akármennyit megehetünk belőlük, egyszerűen nem lehet túlzásba vinni. Nézzük mit érdemes még tudni róluk?


Római saláta: vastagabb, tömörebb leveleinek köszönhetően ropogós saláta. Kiváló A-, B-, C-, K-vitaminforrás, de folsav-, és ásványi anyag tartalma is jelentős. Sejtvédő antioxidánsai miatt a daganatos betegségektől védő ételek listáján is előkelő helyen szerepel.


Rukkola: jellegzetes borsos-tormás ízét magas illóolaj tartalmának köszönheti, mely emésztést serkentő hatású. Vitaminjai közül kiemelendő a B2, B5, C és K, míg ásványi anyagai közül említést érdemel a kalcium, a vas, a magnézium, a foszfor, a kálium és a szilícium is. A rukkola természetes forrása az antioxidánsoknak, melyek támogatják immunrendszerünk működését.


Lollo saláta: tápanyagsűrűsége igen magas; elsősorban K-vitamin és vastartalmát tekintve előzi meg a többi salátafélét. Antioxidánsai és ún. növényi hatóanyagai gyulladáscsökkentő hatásúak, kedvező összetételük így számos betegség rizikóját csökkenti.


Frisé saláta: nagy mennyiségben tartalmazza az olyan hasznos tápanyagokat, mint a kalcium, magnézium, vas és béta-karotin, mely az A-vitamin előanyaga, de emellett B-, és C-vitamin, továbbá nátrium és foszfor tartalma sem elhanyagolható. Tápanyagai támogatják az immunrendszer működését és segítenek a stressz okozta tünetek enyhítésében is.


Fejes saláta: könnyen emészthető, frissít, méregtelenít és gátolja az öregedési folyamatokat a benne lévő számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően. Kiemelkedően magas C-, és E-vitamin és karotintartalma, melyek erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek. Továbbá B-vitaminok, vas, foszfor, szilícium és kén is gazdagítják, melyek jótékony hatást gyakorolnak többek között hajunk és bőrünk egészségére.


Bébi spenót: az egyik legegészségesebb salátanövény, hiszen a spenót tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, többek között A-, B1, B2, B3 (niacin), C-, K-, és E-vitamint, folsavat, vasat, mangánt, szelént, cinket, kalciumot, káliumot és magnéziumot 1 kalóriára nézve. Értékes növényi fehérje és élelmi rostforrás. Legalább 13 flavonoid (növényi gyógyhatású) vegyületet tartalmaz, melyek antioxidáns, vagyis sejtvédő hatással rendelkeznek.


Madárbegy saláta: C-vitamin tartalma kiemelkedő, kétszer annyit tartalmaz, mint a fejes saláta. Nagy mennyiségű B6-vitamint és A-provitamint tartalmaz. A növények között jelentős vastartalommal bír, melynek felszívódását a szintén jelenlévő C-vitamin segíti. Folsavból, jódból, káliumból, kalciumból, magnéziumból, rézből és cinkből is jelentősebb mennyiséget tartalmaz, így valódi „szuper növénynek” is tekinthető.

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section



Saláták esetében a frissesség, ropogósság az első számú szempont a bor kiválasztásánál. Alapvetően a zöldsaláták esetében a fehér borok, habzó borok és pezsgők passzolnak leginkább hozzájuk, a könnyedségük és karakterisztikájuk miatt. Remek választás lehet például egy Sauvignon Blanc, Olaszrizling vagy akár egy finom friss habzó bor is, mint például a Juhász Gyöngybor.


Ha a saláta önálló fogásként jelenik meg, akkor érdemes figyelni a dresszingre és a feltétre is. Ez minimálisan módosíthatja, picit a tartalmasabb borok irányába terelheti a választást.


Ázsiai jellegű saláták mellé egy kevés maradékcukorral rendelkező, félszáraz bort is választhatunk, mint például a Tokaji Amethyst Hárslevelűt, míg a grillezett húsos salátához egy hordós jegyekkel rendelkező bort is választhatunk, ilyen például a Várszegi Chardonnay.