Banner

Laktózmentes

Online főzőiskola

Salátakrémleves szalonnaropogóssal


Ha szeretné megtanulni a saláta egy merőben új felhasználását, ráadásul laktózmentes formában, nem kell mást tennie csak figyelnie. Széll Tamás mutatja a receptet!

Salátakrémleves

Salátakrémleves:


Hozzávalók


  • Vita D’or Napraforgó olaj - 0.5dl
  • Könnyű zöldség alaplé - 0.5l
  • Citrom leve - 1db
  • Pilos Tej, laktózmentes - 4dl
  • Pilos Tejszín, laktózmentes - 4dl


Lidl piac kínálatából:


  • Cukkíni - 1nagy marék
  • Fokhagyma - 2-3gerezd
  • Újhagyma - 3-4szál
  • Fejes saláta, leveleire szedve - 1fej


Burgonya levesbetét:


  • Héjában sült burgonya - 350g
  • Pilos Vaj, laktózmentes - 2ek
  • Tojás sárgája - 1db
  • Belbake Liszt - 10-12dkg + a szóráshoz
  • Burgonya pehely - 2-3ek
  • Só - két nagy csipet
  • Petrezselyem, snidling, kakukkfű aprítva - összesen 2ek
  • Szerecsendió - ízlés szerint
  • Frissen őrölt bors - ízlés szerint
  • Vöröshagyma, finomra vágva - 1db
  • Pikok Bacon szalonna szeletelt, aprítva - 4szelet + 4szelet, sütni betétnek
  • Vita D’or Napraforgó olaj - 3-4ek


Burgonya:

A burgonyát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk és 180 fokos sütőben puhára sütjük. Még forrón meghámozzuk, áttörjük és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a vajon aranysárgára pirítjuk az igen apró szalonnát és vöröshagymát. Ha kész a burgonyához adjuk, a liszttel a tojássárgájával, burgonyapehellyel és az aprított fűszerekkel együtt. Ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.


Gyors mozdulatokkal 4-5 cm átmérőjű hengert sodrunk belőle és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Tálalás pillanatában, kevés zsiradékon sütjük, forró serpenyőben mindkét oldalát aranysárgára. Forrón tálaljuk levesbetétként.


Salátakrémleves:

A napraforgóolajon megpároljuk a vékonyra szelt vajtököt, újhagymát, fokhagymát. Inkább pároljuk, ne pirítsuk! Sózzuk, majd felöntjük az alaplével és a tejjel, tejszínnel, csendesen forraljuk, puhára főzzük a zöldséget. Ha kész a leves, selymesre turmixoljuk, ez lesz a levesalap. A saláta hőre könnyen oxidálódó zöldség, ezért az utolsó pillanatra időzítsük a tálalást.


A kész levesalapot visszatesszük a turmixba és apránként adagoljuk hozzá a salátaleveleket. Színe legyen kellemesen világoszöld, illatában jelezze a salátát. Pár csepp citromlével frissítsük és ezután az edénybe visszatéve már csak „cappuccino melegre” azaz max. 60 fokosra melegítsük, hogy ne szürküljön meg a lé a hő hatására. A burgonyát tegyük bele betétnek, ha nem szégyelljük, még pár szelet ropogós bacont is tehetünk a tetejére.

Fűszeres sós kalács túrós mártogatóssal


Ismerjen meg Ön is egy igazi laktózmentes, sós különlegességet! Tanulja meg Széll Tamástól a zöldfűszeres kalács receptjét!

Sós kelt tészta


Sós kelt tészta:


  • Belbake Liszt - 560g
  • Pilos Tej, laktózmentes - 2.5dl
  • Pilos Vaj laktózmentes - 125g + kenéshez
  • Bebake Kristálycukor - 10g
  • Belbake Élesztő, friss - 15g
  • Tojássárgája - 2db
  • Egésztojás - 1db
  • Só - 3kk
  • Bazsalikom, friss - 1köteg
  • Petrezselyem - 1köteg
  • Rozmaring, szárított - 2csipet
  • Lovilio Parmezán sajt, reszelve - 2nagy marék
  • Vita D’or Oliva olaj - 5-6ek + a kenéshez
  • Italiamo Aszalt paradicsom, aprítva - 4-5ek
  • Fokhagyma - 2gerezd
  • Alesto Dió - 1kisebb marék


Túrókrém:


  • Pilos Túró, laktózmentes - 300 g
  • Pilos Tejföl, laktózmentes - 150 g
  • Lila hagyma, apróra vágva - 1 fej
  • Italiamo aszalt paradicsom
  • Snidling, petrezselyem
  • Kaina Frissen őrölt bors


A tejet éppen csak meglangyosítjuk (38-40 fok), közben hozzáadjuk a kevés cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a két tojássárgáját és az egy egész tojást.


Dagasztógépbe szitáljuk a lisztet, elkezdjük keverni, közben hozzácsurgatjuk a tojásos-tejes keverékünket, és csak a legvégén a sót. Alaposan kidagasztjuk a gépben. Ha sima a massza és elválik az edény falától, fóliával letakarjuk az edényt és duplájára kelesztjük a tésztát.


Amíg kel a tészta, készítünk egy zöldfűszer pestót: Robotgépbe tesszük a bazsalikomot, petrezselymet, olívát, fokhagymát, rozmaringot és a diót. Krémesre-darabosra pépesítjük.


Ha megkelt a kelt tészta, lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a zöldfűszerkrémmel. Meghintjük gazadagon reszelt parmezánnal, sóval és borssal, végül megszórjuk a kézzel apróra vágott paradicsommal. Szorosan feltekerjük és kb. 2 cm vastag „kakaós csigákat” vágunk a hengerből.

Kivajazott, kerek, csatos oldalú sütőformába rendezzük a csigáinkat, megkenjük felvert egész tojással és hagyjuk 20percig pihenni. (Míg pihen, elkészítjük a túrókrémet.)


Előmelegített 180 fokos sütőben sütjük aranybarnára. Ha elkészült, még forrón megecseteljük egy kis olívával, meghintjük sóval és borssal, hagyjuk langyosra hűlni, kézzel törve, túróba tunkolva fogyasztjuk.


Túrókrém:

A túrót áttörjük, tejföllel simára keverjük. Ízesítjük sóval, borssal, lila hagymával és aprított zöldfűszerekkel. Hűvösen tálaljuk a langyos sós kaláccsal.

Reform túrós derelye eperdzsemmel


Gyerekkorunk ízei visszatérnek, ráadásul laktózmentes verzióban! Nézze meg Ön is hogy készíti Széll Tamás a túrós derelyét eperdzsemmel!

Reform túrós derelye eperdzsemmel


Hozzávalók:


Derelye töltelék:


  • Pilos Túró, laktózmentes áttörve - kb. 500g
  • Citrom reszelt héja és leve - 1db
  • Pankó, vagy zsemlemorzsa - Kb. 300g
  • Pilos Vaj, laktózmentes - 3-4ek
  • Belbake Kristálycukor - 4-5ek
  • Belbake Vaníliarúd - 2db a töltelékhez
  • Tojás sárgája - 2db
  • Pilos Tejföl, laktózmentes
  • Belbake Porcukor


Burgonyás derelye tészta:


  • Belbake Finomliszt - 550g + a tésztanyújtáshoz, szórni
  • Tojás sárgája - 10db
  • Tojás egész - 3db
  • Vita D’or Napraforgó olaj - 3ek
  • Burgonya, héjában főzve áttörve - 10dkg
  • Ecet 10%-os - 2ek
  • Só - 3kk


Tokajis eper jam:


  • Belbake Kristálycukor - 4-5ek
  • Amethyst Tokaji Szamorodni - 1dl
  • Eper, cikkekre vágva - 300g


Derelye:


Gyúrt tésztát készítünk: a liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, áttört burgonyát, az olajat, sót és ecetet. Kézzel összegyúrjuk, és egészen simára, homogénre dolgozzuk, szánjunk erre 10-15 percet. A megszokottnál lágyabb tésztát kell kapjunk.


Szorosan fóliába csomagoljuk és kb. 1 órát pihentetjük a burgonya miatt.

Míg pihen a tészta, a morzsát száraz serpenyőben szép aranybarnára pirítjuk, közben gyakran kevergetjük, rázogatjuk.


Ha elkészültünk, a tűzről lehúzzuk, de még forrón hozzáadjuk a vajat, a sót, a kristálycukrot. Elkeverjük és langyosan tartjuk tálalásig.


A túrót a kristálycukorral, citromlével és héjjal, valamint a vanília kikapart magjával, 2 tojássárgájával ízesítsük. Ha nagyon száraz a túró, pár evőkanál tejföllel lazíthatjuk, de ne legyen túl folyós. Tegyük habzsákba és tegyük hűtőbe.

A gyúrt tésztát vékonyra nyújtjuk és a tésztalapok felét vékonyan megkenjük felvert egész tojással, majd egymástól kb. 5-6 cm-re helyezzük a kanálnyi túrókupacokat. A tészta másik felét ráhajtjuk és beburkoljuk a túrót. Ujjainkkal kinyomkodjuk a levegőt a túrókupacok mellől, kissé el is lapíthatjuk.


Hullámos szélű derelyevágóval rombuszformájú derelyéket készítünk, úgy, hogy a tölteléket a tésztaszél körbe vegye kb. 1cm-es szélességben.


Készíthetünk kisebb és nagyobb derelyéket, ahogy szeretnénk. Adagonként célszerű kb. 6-8 db, 5*10 cm-es derelyét készítenünk.


Ha elkészültünk, gyöngyöző sós vízben főzzük a derelyéket 3-4 percig, míg a tészta átfő.


Ha elkészültünk a pirított morzsába forgatjuk és azonnal tálaljuk rengeteg tejföllel és porcukorral enyhén megszórjuk.

Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával

Text And Image Section

A laktózmentes és a tejmentes fogalmakat előfordul, hogy összekeverjük, felcseréljük, mert azt gondoljuk, hogy egymás szinonimái, de ez nem így van. Minden, ami tejmentes, az laktózmentes is, viszont fordítva már nem igaz az állítás. Nézzük meg közelebbről, melyik mit is takar pontosan.


TEJCUKOR-ÉRZÉKENYSÉG:


A laktóz, másik nevén tejcukor a tejben és tejtermékekben előforduló szénhidrát, melyet az úgynevezett laktáz enzim segítségével bont le a szervezetünk. A laktózérzékenységet, ami manapság egyre több embert érint, ennek az enzimnek a részleges vagy akár teljes hiánya okozza. A laktázhiány előfordulhat állandó és átmeneti jelleggel is. Érdekesség, hogy életkorunk előrehaladtával a laktáz enzim termelődése csökken – erre megoldást jelenthet a laktózmentes tejtermékek fogyasztása.


A TEJFEHÉRJÉRŐL RÖVIDEN:


A tejfehérjét a tejben és tejtermékekben előforduló, döntően az ún. kazein-, és savófehérjék alkotják. Tejallergia esetén a kazein, az alfa-laktalbumin és a béta-laktoglobulin allergiás tüneteket váltanak ki, melyek érinthetik a bőrt, az emésztőrendszert, a légutakat, a szív- és érrendszert is, ebből adódóan számos panaszt okozhatnak. Míg laktózérzékenyek számára tökéletes megoldást jelentenek a laktózmentes élelmiszerek, addig tejfehérje-érzékenység esetén a tejtermékek elhagyása az egyedüli opció.


LAKTÓZMENTES TERMÉKEK


A laktózmentes termékek laktáz enzim hozzáadásával készülnek, a laktózmolekulát tehát bontott formában tartalmazzák, így azok laktózérzékenyek számára is fogyaszthatók. A Lidl kínálatában számos Pilos Free From termék közül választhatunk, legyen szó vajról, tejszínről, tejfölről, túróról vagy sajtról. Beltartalmi értékük megegyezik a normál tejtermékekével. Felvágottak közül pedig laktózmentesek a magas hústartalmú Pikok Pure termékcsalád tagjai.


TERMÉSZETÜKBŐL ADÓDÓAN LAKTÓZMENTES ÉLELMISZEREK


A legtöbb laktóz a tejben található; a savanyított tejtermékekben (pl. joghurt) már kevesebb, a hosszú érlelésű, kemény sajtokban (pl. Old Hollander, Grana Padano, parmezán) pedig már sokszor ki sem mutatható a laktóz. Ugyanis a sajt érlelési folyamatai során a laktóz lebomlik.


NÖVÉNYI ALTERNATÍVÁK


A növényi alapú tejtermék-helyettesítők nemcsak laktózt, hanem tejfehérjét sem tartalmaznak. Ilyenek többek között a növényi italok, a kókusz- és mandulajoghurtok, valamint a szójából készült termékek (pl. tofu, szójadesszert). Érdemes a natúr, hozzáadott adalékanyag- és cukormentes termékeket előnyben részesíteni. A Vemondo termékcsalád számos terméke közül válogathatunk igényeinknek megfelelően.

Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával

Text And Image Section

A laktózmentes étkezés mellett tökéletesen elférnek a finom borok, így a borok kiválasztásakor bátran követheted a saját ízlésedet vagy épp azt a vonalat, ami a fogásodhoz passzol. Krémlevesek mellé például remekül passzolnak a gazdag ízvilágú, ám lendületes fehérborok, mint például a Sauvignon Blanc, vagy egy friss ízvilágú Chardonnay.


A zöldfűszeres-diós kalács mellé hedonista reggeliként a rozé Pannon Imperiál kifejezetten izgalmas, de a csendes borok kedvelői választhatják hozzá a Badacsonyi Olaszrizlinget vagy a Nagy-Somlói Pikniket is. A fehér vagy rozé vonal attól is függ, hogy az aszalt paradicsomos vonalat vagy a medvehagymás túrókrémet szeretnénk jobban hangsúlyozni.


A túrós derelyénk mellé pedig jöhet egy Frakk Rozé pezsgő, a kaliforniai Zinfadel Rozé vagy egy isteni, kellemesen behűtött tokaji késői szüretelésű bor.