Banner

Online Főzőiskola

Rakott kel

Gyermekkorunk egyik klasszikusa a rakott káposzta. Nézze meg Ön is, Széll Tamás hogyan készíti el ezt az egyszerű, de nagyszerű ételt!

Hozzávalók:


(tepsiméret: 25x34x7cm)

  • Kelkáposztalevelek - kb. 10-16 db levél, méretfüggő
  • Italiamo rizottórizs - 150 g
  • Salottahagyma, finomra vágva - 200 g
  • Paradicsom, héj nélkül, kockázva - 1 db
  • Füstölt fűszerpaprika - 1 kk.
  • Fehérbor, Thummerer Egri Csillag - 0,5 dl
  • Húsfarm darált sertéshús - 700 g
  • Húsleves vagy alaplé - 0,5 l
  • Kacsazsír - 70 g
  • Fokhagyma, aprítva - 8 gerezd
  • Hazánk Kincsei tejföl - 1000 g + a tetejére tálaláshoz
  • Pikok bacon szalonna, szeletelt - 5-6 szelet
  • Kakukkfű, friss, aprítva - 5-6 szál
  • Kania majoranna őrölt - 1 kk.
  • Kania fűszerkömény őrölt - 1 kk.
  • Só, frissen őrölt bors - ízlés szerint


Elkészítés:

A káposztát leveleire szedjük (a külső, durva leveleket nem használjuk), a zsenge levelek torzsáját kivágjuk. Sós, lobogó vízben előfőzzük a leveleket! Előfőzzük, nem pedig forrázzuk! Szánjunk erre perceket. Ha megpuhultak, hideg, jeges vízben lehűtjük. Ha lehűlt, konyharuhára terítve alaposan leszárítjuk és félretesszük.


Kacsazsíron, nagyon forró serpenyőben apránként lepirítjuk az időközben gombócokká gyúrt sózott-borsozott darált húst, majd ezt is félretehetjük pihenni.


Kacsazsíron készítsünk egy hagymaalapot (ha túl sok zsiradékunk maradt, kanalazzunk le belőle egy keveset): a hagymát, fokhagymát hosszan, lassan pirítjuk, pároljuk! Ha kész az alap, rádobjuk a paradicsomot, a rizottórizst és a fehérbort, sózzuk és elpároljuk a bort. Forró húslevessel, klasszikus módon rizottót készítünk, azaz apránként öntögetjük a rizst a forró levessel és közepes lángon pároljuk.


Ha kész a rizs, mehet hozzá a paprika, az aprított kakukkfű, a kömény, a majoranna és a pirított sertéshús összemorzsolva.


Jöhet a rétegezés: tejföl, káposzta, rizottó-mangalica ragu, tejföl, káposzta, ragu, tejföl, végén káposzta és tejföl, majd sózzuk, borsozzuk, picit megpaprikázzuk a tetejét. A tetejére bacon szalonna szeleteket teszünk, majd mehet a forró, 170-180 fokos sütőbe 40-60 percre.

Tálalni nem szoktunk, az asztalnál szed mindenki és rakja a tejfölt a tetejére.


Zúzás-lecsós tarhonya

Nézze meg Ön is, hogyan készül egy igazán magyaros egytálétel, a zúzapörkölt tarhonyával! Széll Tamás mutatja a receptet.

Hozzávalók:

  • Húsfarm csirkezúza - 400 g
  • Vöröshagyma, finomra vágva - 250 g
  • Fokhagyma, aprítva - 6 gerezd
  • Kacsazsír - 0,7 dl + 0,7 dl
  • Baresa paradicsompüré - 1 ek.
  • Hegyes erős paprika, karikákra vágva - 2 db
  • Tv paprika, kockákra vágva - 2 db
  • Paradicsom, héj nélkül, kockákra vágva - 2 db
  • Csiperkegomba, cikkekre vágva - 2 marék
  • Hazánk kincsei tarhonya, rusztikus - 250 g
  • Kania fűszerpaprika - 2 ek.
  • Só - ízlés szerint
  • + Csalamádé, ecetes uborka


Elkészítés:

Klasszikus zúzapörköltet készítünk: a finomra vágott hagymát aranyszínűre dinszteljük a kacsazsír

egyik részén (az aprított fokhagymát természetesen később adjuk hozzá, mikor már aranyszínű a vöröshagyma), pirítjuk, pároljuk (mikor felszáll a fokhagyma illata, önthetjük az első adag vizet), szánjunk erre 40-60 percet! Majd rádobjuk a zúzát és a paradicsompürét. Ekkor már intenzíven pirítsuk meg, közben sózzuk is.


Pirítás után öntsük fel annyi vízzel, ami éppen csak ellepi. Kezdjük el a szakaszos párolást, azaz pirítsuk-pároljuk, míg a zúza meg nem puhul, nagyjából 2 óra alatt.


A zúza utolsó fél órájában adjuk hozzá a fűszerpaprikát, hogy óvjuk a színét és aromáját.

Amíg a zúza készül, a kacsazsír másik felén aranybarnára pirítjuk a tarhonyát, majd sózzuk, beletesszük a paprikákat, a paradicsomot és a gombát. Öntsünk rá a tarhonya mennyiségének megfelelő kétszeres mennyiségű forró vizet.


Ha kész a pörköltünk, adjuk hozzá a fődögélő tarhonyánkhoz, keverjük el és tegyük fedő nélkül a 170 fokos forró sütőbe 40-50 percre, míg a tarhonya megpuhul, és remek egytálételünk nem lesz.

Csalamádéval, ecetes uborkával tálaljuk.


Borok a Lidl ajánlásával

Az egytálételek esetében sok íz találkozásáról beszélünk, így borban is kicsit több a lehetőségünk. A lecsós tarhonya esetében egy gyümölcsösebb vörösbor, például a Villányi Merlot, egy rozé, vagy egy tartalmasabb fehérbor, például a Feind Magaspart is jó választás lehet. A rakott kel esetében inkább a fehér- és roséborok párosíthatóak harmonikusan a fogással. Remekül passzol hozzá a Badacsonyi Olaszrizling vagy Günzer Villányi Rozéja is.