Online Főzőiskola
Epres-túrós trifle - A tökéletes angol túró krémdesszert receptje
Tanulja meg Ön is Széll Tamástól ennek a több mint 400 éves desszertnek a receptjét!
Hozzávalók:
Eperragu:
- Eper, friss, apró kockákra vágva - 500 g
- Freshona Eper, fagyos, kiolvasztva pürésítve - 400 g
- James Cook Rum - 1 dl
- Conferia Méz - ízlés szerint
- Lime leve és héja - 1-2 db
- Belbake Vaníliás cukor - 2 csomag
Piskóta:
- Tojássárgája - 7 db
- Tojásfehérje - 7 db
- Kristálycukor - 10+4 dkg
- Belbake Liszt - 15 dkg
- Só - 2 csipet
Túrókrém:
- Milbona Mascarpone sajt - 600 g
- Pilos Tejszín - 400 g
- Tojássárgája - 5 db
- Kristálycukor - 12 dkg
- Pilos Túró, áttörve - 200 g
- Hazánk Kincsei Tejföl - 50 g
- Belbake Vanília kikapart magja - 1 db
- Citrom leve és héja - 1 db
Cukros mandula:
- Alesto Mandula, egész, pörkölt, sótlan - 200 g
- Víz - 80 ml
- Cukor - 120 g
- Só - 1 csipet
- Tejszínhab a tálaláshoz - 1 db 0,5 l-es szifonnyi
Elkészítés:
Cukros mandula:
A vizet a cukorral és a sóval felforraljuk. Ha elolvadt a cukor, a mandulát beletesszük a szirupba. Addig főzzük folyamatosan kavargatva, amíg szemcsés és pergős nem lesz.
Kiterítve hagyjuk kihűlni.
Piskóta:
A piskótához a tojássárgáját egy csipet sóval, a cukor egyik részével fehéredésig habosítjuk.
A fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, amikor már félig kemény a hab, hozzáadjuk a cukor másik felének egy részét. Tovább habosítjuk és apránként adagoljuk a cukrot.
Mikor már elfogyott a cukor és a hab fényes, kemény, elkészültünk. A tojássárgájás masszát hozzáforgatjuk óvatosan a fehérjehabhoz, és miközben óvatosan kevergetjük, hozzászitáljuk a lisztet.
Egy kisebb méretű tepsit vastagon kivajazunk. Beletesszük a masszát és egyenletesen elsimítjuk. Meglocsoljuk egy kis olvasztott vajjal, 180 fokos előmelegített sütőben sütjük 10 percig. Ha elkészült, konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni felhasználásig.
Eperragu:
A fagyos, majd pürésített epret éppen csak felmelegítjük, hogy a méz könnyen oldódjon benne. Ízesítjük a lime-lével és -héjjal, majd hozzákeverjük a rumot és vaníliás cukrot, végül a darabolt friss epret is.
Túrókrém:
A tojássárgáját a cukorral és vaníliával fehéredésig habosítjuk. Majd hozzáadjuk a tejszínt és a mascarponét és tovább habosítjuk. Ha elkészült, egy keverőtálba tesszük, majd habverővel hozzálazítjuk az áttört túrót, a tejfölt és a citrom levét, héját. Légies krémet kapunk a túróval.
Összeállítás:
Mi döntjük el, hogy egy nagy tálban vagy adagonként szép poharakban állítjuk össze a süteményt.
A lényeg, hogy akár egy tiramisut, rétegezzük a tetszőleges méretűre darabolt, vagy tépkedett piskótát gazdagon az eperraguval, valamint a túrókrémmel. Ha elkészültünk, hagyjuk másnapig összeállni a hűtőben.
Ha nagy tállal készítettük, kanállal vagy fagylaltos kanállal adagoljuk. Gazdagon tegyünk a tetejére tejszínhabot és cukros mandulát.
Bécsi túrós palacsinta recept - Az édességek királynője
Ha kíváncsi az igazi bécsi palacsinta receptjére, ne keresse tovább! Nézze meg a videót, Széll Tamás mutatja!
Hozzávalók:
Vaníliaszósz:
- Hazánk Kincsei Tej - 300 g
- Pilos Tejszín - 200 g
- Hazánk Kincsei Tejföl - 100 g
- Tojássárgája - 9 db
- Belbake Vanília - 1 rúd
- Belbake Liszt - 10 g
- Pilos Vaj - 30 g
- Kristálycukor - 15 dkg
- Só - 1 nagy csipet
Palacsinta:
- Tojás - 3 db
- Belbake Liszt - 300 g
- Kristálycukor - 30 g
- Hazánk Kincsei Tej - 300 g
- Saguaro Szénsavas ásványvíz - 3,5-4 dl
- Pilos Vaj, barnítva - 90 g
- Só - 3 nagy csipet
Túrótöltelék:
- Pilos Túró, áttörve - 700 g
- Hazánk Kincsei Tejföl - kb. 100 g
- Tojás - 4 db
- Porcukor - 120 g
- Belbake Vaníliás cukor - 2 csomag
- Citrom és narancs leve és reszelt héja - 1-1 db
- Freshona Őszibarackbefőtt, kockákra vágva - 150 g
- Aranymazsola, aprítva - 40 g
- Alesto Mandula, tisztított, egész, sótlan nem pörkölt - 1 nagy marék
- Kristálycukor - 1 nagy marék
- Só
- Porcukor, porcukorszóróból
- Alesto Szeletelt, pörkölt mandula
Elkészítés:
Vaníliaszósz:
A tejet és tejszínt összekeverjük egy lábasban, adunk hozzá egy csipet sót. A vaníliát hosszában félbevágjuk, magját késsel kikaparjuk. Mind a magot, mind a vaníliatestet a tejbe tesszük. Tűzre tesszük, elkezdjük felforralni, közben gyakran kevergetjük a habverővel, hogy ne égjen le.
Közben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk.
A tojássárgájákat habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, amíg a tej kissé besűrűsödik. A forró tejet óvatosan a habos tojáshoz csurgatjuk, közben kevergetjük. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük a tűzre. Közepes tűzön kevergetjük intenzíven. Nem szabad felforralni, különben kicsapódik a tojássárgája. Látni fogjuk, amikor kezd még jobban sűrűsödni. Ez a folyamat kb. 80-87 fokos hőmérsékletnél a leglátványosabb és egyben legideálisabb. Ha elkészült, levesszük a tűzről és hozzákeverjük a tejfölt, hogy jó pikáns legyen.
Palacsinta:
A palacsintához a tojást habosra keverjük a cukorral, csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet, a tejet, majd simára keverjük. Serpenyőben megbarnítjuk a vajat, ezt is a félkész tésztához keverjük. A legvégén hozzáadjuk az ásványvizet, majd 40 percet pihentetjük.
Palacsintasütőben klasszikus módon palacsintákat sütünk, míg el nem fogy a tészta. Nyugodtan lehetünk megengedőbbek, lehet vastagabb a palacsinta.
Túrótöltelék:
Kevés kristálycukrot karamellizálunk, majd rádobjuk a mandulát, és grillázst készítünk. Ha elkészült egy sütőpapírra tesszük és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukor felével és vaníliás cukorral habosítjuk. Hozzáadjuk az áttört túrót és a kockákra vágott barackbefőttet, aprított mazsolát. Ízesítjük citrom- és narancshéjjal, valamint a levekkel. Kevés tejföllel lazítjuk. A tojásfehérjéből kemény habot verünk a cukor másik felével. Hozzáforgatjuk a tojáshabot a túros keverékünkhöz. A mandulagrillázst késsel durvára vágjuk.
Összeállítás:
A palacsintákat vastagon megkenjük a töltelékkel, megszórjuk a grillázzsal és feltekerjük. Ha elfogyott a palacsinta, vagy a töltelék, egy tűzálló porcelántálat kivajazunk és kristálycukorral megszórjuk. Kevés vaníliamártást öntünk bele. A palacsintákat keresztben harmadoljuk, és vágott felükkel felfelé, szépen állítva egymás mellé rendezgetjük. Leöntjük a vaníliaszósszal, megszitáljuk porcukorral és 190 fokos sütőben rápirítunk, összesütjük kb. 30 perc alatt. Forrón tálaljuk, porcukorral és szeletelt mandulával meghintjük.
Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával
A túrós desszertek mellé az édes borok passzolnak leginkább. Alapvetően úgy érdemes gondolkozni, hogy a borunk mindig egy picit legyen édesebb a desszertnél. Tamás bécsi palacsintájához például tökéletesen passzol a Tokaji Késői Szüret és a Tokaj Amethyst Édes Szamorodni, míg az epres-túrós trifle mellé kínálhatunk egy könnyed gyümölcsös Hugo Rosét, vagy egy Szovjetszkoje Igrisztojet is.
Galló Nóra – A Lidl dietetikusának ajánlásával
Epres-túrós trifle (Angol krémdesszert)
A trifle alapvetően olyan réteges desszert, amely piskóta, gyümölcs, krém vagy hab együttesét képezi. A rétegek teszik igazán látványossá, ezért érdemes erre a célra egy nagyobb kelyhet használni.
A bogyós gyümölcsök közé tartozó eper jellemzője az élénkpiros szín, a lédús, zamatos gyümölcshús, és az édes íz a természetes gyümölcscukor tartalmának köszönhetően. Éppen ezért, ha érett epret használunk, akkor kevesebb hozzáadott cukor is elegendő a tavaszi epres krémdesszert elkészítéséhez. Egy másik lehetőség a felhasznált cukor csökkentésére a túrókém, mivel a piskóta, az eper és a tejszínhab is édes, nem is baj, ha a túrókrémnél inkább a citrom és a savanykás íz a dominánsabb.
Az eper kiváló C-vitamin- és mangánforrás, valamint megfelelő mennyiségű folsavat (B9-vitamin) és káliumot is tartalmaz. Nagyon gazdag antioxidánsokban és növényi hatóanyagokban, melyek jótékony hatással lehetnek a szív egészségére és a vércukorszint szabályozására egyaránt. Az eper főként vízből (91%) és szénhidrátból (7,7%) áll, tehát ez azt jelenti, hogy 100 grammjában 6 gramm szénhidrát van, így a legalacsonyabb szénhidráttartalmú gyümölcsök közé tartozik. Emellett csak csekély mennyiségű zsírt (0,3%) és fehérjét (0,7%) tartalmaz. A rostok (vízben oldódó és nem oldódó) az eper szénhidráttartalmának kb. 26%-át teszik ki. Az élelmi rostok fontosak a bélben lévő barátságos baktériumok táplálása és az emésztőrendszer egészségének javítása szempontjából. Továbbá hozzájárulhatnak a testsúlycsökkentéshez és számos betegség megelőzéséhez is.
A receptben használt mandula önmagában is egészséges csemege, mely nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz. Kiváló növényifehérje- és rostforrás, valamint E- és B-vitaminokban, magnéziumban és kalciumban is gazdag. Jótékonyan hat az agyműködésére, koleszterinszintünkre, csontozatunkra, emésztésünkre, de szív- és érrendszerünkre is. Ha nem étel részeként fogyasztjuk, akkor érdemes kisebb mennyiségben, de rendszeresen beiktatni a kiegyensúlyozott és változatos étrend részeként.
Energia és tápérték 1 főre vonatkozóan (összesen 6 adag)
• Energia: 1599 kcal
• Fehérje: 35 gramm
• Zsír: 102 gramm
• Szénhidrát: 122 gramm