Banner

Húsmentes

Online Főzőiskola

Sült répa mártogatóssal

Tanulja meg Ön is, hogyan készül ez az ínycsiklandozó ropogtatnivaló, amely akár köret is lehet! Széll Tamás mutatja a fogásokat!

Sült répa mártogatóssal

Hozzávalók:

  • Zsenge, vékony sárgarépa zöldjével együtt - ízlés szerint, kb. 15-20 szál
  • Ropogós hagyma, aprítva - 4-5 ek.
  • Szezámmag, pirítva - 1-2 ek.
  • Répa zöldje, finomra vágva - 1 marék
  • Petrezselyem, finomra vágva - 1 köteg
  • Solevita narancslé - 1 dl
  • Só, cukor
  • Confeira méz
  • Kania frissen őrölt bors
  • Vita’Dor napraforgóolaj


Mártogatós:

  • Nixe tonhalkonzerv olajban - 350 g olajjal együtt
  • Főtt tojás - 1 db
  • Citrom leve - 1 db
  • Savanyított kapribogyó - 3-4 ek.
  • Baresa paradicsompüré - 2 ek.
  • Fokhagyma - 1 gerezd
  • Kania Worchester szósz - 3-4 ek.
  • Kania fűszerpaprika - 2 csipet
  • Kania frissen őrölt bors


Elkészítés:

A sárgarépákat egészben hagyjuk, zöldjüket levágjuk, egy kevés zsenge részt kimentünk belőle és finomra vágjuk. A répákat nem hámozzuk meg, hanem körömkefével alaposan megsikáljuk.

Egy nagyméretű tepsit leterítünk sütőpapírral, rátesszük a répákat, alaposan sózzuk, kevés cukorral meghintjük és egy kis olajat csurgatunk rá. Alaposan összerázzuk és 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük 30-45 percre, míg hólyagosra, ráncosra sül.

Közben elkészítjük a tonhal mártogatóst: a tonhal mártogatóshoz az összes hozzávalót nagyméretű turmixba tesszük és selymesre, simára turmixoljuk. Pontos receptúra nem szükséges, de legyen sűrű, krémes, tunkolható és pikáns. Hűvösen kínáljuk!

Ha elkészült a répa, nagyméretű serpenyőben mézet karamellizálunk. Rádobjuk a forró répát és átkaramellizáljuk. Közben nagyon apránként adagoljuk a narancslevet hozzá, hogy fényes bevonat képződjön rajta. Ha kész, meghintjük a zöldekkel, kevés szezámmaggal és ropogós hagymával is.

Azonnal kínáljuk a mártogatóssal, akár mint reform sörkorcsolya, snack vagy vegetáriánus fogás.

Tavaszi zöldséges Buddha bowl bulgurral

Egészséges egytálétel, amely tele van zöldségekkel, fontos tápanyagokkal és még finom is! Tanulja meg Ön is Széll Tamástól, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • Golden Sun bulgur - 2 bögre
  • Saguaro víz - 4 bögre
  • Vöröslencse, enyhén sós vízben megfőzve - 100 g
  • Cukorfalat paradicsom, cikkekre vágva - 2 nagy marék
  • Freshona csicseriborsó, konzerv és a leve - 2 nagy marék
  • Kígyóuborka, hámozva, kockákra vágva - 2 nagy marék
  • Sárgarépa, kockákra vágva - 2 nagy marék
  • Zsenge retek, kis cikkekre vágva - 1 nagy marék
  • Újhagyma, vékony karikákra vágva, jeges vízbe áztatva - 4 szál
  • Zöld spárga, sós vízben forrázva - 8-10 szál
  • Sóban-fóliában sült cékla, apróra vágva - 1 db
  • Lila káposzta, apróra vágva - 2 nagy marék
  • Lilahagyma, finomra vágva - 1 közepes fej
  • Petrezselyem és menta, durvára aprítva - 1-1 nagy köteg
  • Kápia paprika, apró kockákra vágva - 2 db
  • Alesto napraforgómag, pörkölt, sós, tisztított - 4-5 ek.
  • Primadonna olívaolaj - 1 dl
  • Dijoni mustár - 4-5 ek.
  • Főtt tojás - 4 db
  • Citromlé - ízlés szerint
  • Fokhagyma - 1gerezd
  • Almaecet - ízlés szerint
  • Só és frissen őrölt bors, cukor
  • Tojás tükörtojásnak - Fejenként 1 db


Elkészítés:

Előkészület és zöldség szempontjából, azt teszünk a tálba, amit csak akarunk, de nézzünk pár példát:

A céklát alaposan sózzuk és alufóliába csomagolva, 160 fokos sütőbe téve másfél óráig sütjük. Ha elkészült és ki is hűlt, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.

A zöld spárgákról a pikkelyt eltávolítjuk és sós vízben forrázzuk 2-4 percig, míg ressre puhul. Hideg vízben lehűtjük, majd falatnyi méretűre daraboljuk.

A lila káposztát és lilahagymát összekeverjük, alaposan besózzuk, enyhén cukrozzuk. Hagyjuk összeesni, majd kifacsarjuk, kevés olívaolajjal, almaecettel átfényezzük.

A vöröslencsét is rövid ideig főzzük sós vízben, majd hagyjuk kihűlni.

A bulgurt olívaolajon megpirítjuk, majd kétszeres mennyiségű, gyöngyöző, enyhén sós vízben megpároljuk. Ha beszívta a folyadékot, hagyjuk letakarva 15 percet pihenni.

Míg a bulgur pihen rögtönzünk egy dresszinget is: a főtt tojást finom szűrőn áttörjük, ízesítjük a mustárral, sóval, borssal, citromlével, almaecettel, fokhagymával és selymesre keverjük. Pár csepp olívaolajjal, majd a csicseriborsó levével se nem túl sűrű, se nem túl híg dresszinget készítünk. Legyen nagyon pikáns!

Az összes többi, tetszőleges zöldséget úgy vágjuk-formázzuk, ahogy akarjuk. A lényeg, hogy legyen falat méretű minden!

Egy bowl, azaz mélytányér aljába kanalazunk a dresszingből. Langyos bulgurt teszünk bele, majd a tetejére rendezgetjük szeparáltan az összes nyers és előfőzött-sült-marinált zöldséget szép ízlésesen.

A zöldségek tetejére süthetünk egy tükörtojást is!

Szép színesen tálaljuk, fogyasztás előtt kavarjuk gazdag és tetszetős saláta egytálétellé. Ügyeljünk, hogy az aljáról a dresszing is belekavardojon!

Galló Nóra – A Lidl dietetikusának ajánlásával

1. Sütőben sült zsenge sárgarépa, pikáns mártogatóssal


A sárgarépa táplálkozási értékét tekintve az egyik legfontosabb és legkedveltebb gyökérzöldségünk, mely szerencsére gyakran kerül az asztalra. Egyik legfőbb előnye a rendkívül magas béta-karotin tartalom, melynek narancssárga színe is köszönhető. Ez egyrészt antioxidáns, tehát sejtvédő hatású, másrészt pedig az A-vitamin előanyaga, vagyis A-vitamin képződik belőle. Az A-vitaminnak rendkívül fontos szerepe van a látásban, és ha elegendő mennyiséget fogyasztunk belőle, a farkasvakság is megelőzhető. Továbbá nagyon jó rostforrás, melynek következtében jó hatással van emésztőrendszerünkre. Kiemelendő B-, C-, K-vitamin, folsav, kálium, nátrium, vas, réz és mangán tartalma is. Egy igazi csodanövény, melynek rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert és megelőzi bizonyos betegségek kialakulását.

Érdekesség, hogy ha a sárgarépát hő éri, ennél a receptnél például megsütjük, és egy kis zsiradékkal is kombináljuk, jelen esetben a tojás, a napraforgóolaj és a szezámmag is zsírforrás, akkor a benne lévő tápanyagok még jobban hasznosulnak. Többek között ezért sem kell ragaszkodni ahhoz, hogy minden zöldséget nyersen fogyasszunk.

A sült répához készített pikáns mártogatós alapja a tonhal. Sokak számára, akik még csak ismerkednek a halakkal, vonzó lehet egy jóízű krém formájában kipróbálni. A tonhal a tengeri, nagyobb testű és vörös húsú halakhoz tartozik. Remek szelén, jód, A-vitamin, kalcium, B12-, D-vitamin és omega-3 zsírsavforrás is egyben. Gyorsan és könnyen emészthető, mégis tápanyagdús ételeket készíthetünk belőle, ezért mindenképpen érdemes kipróbálni.

A kapribogyó a mediterrán konyha egyik kedvelt alapanyaga, mely egyben gyógynövény is. Elsősorban étvágygerjesztőként, az emésztő-, és az immunrendszer támogatójaként ismert. Érdekessége, hogy a még ki nem nyílt, sötétzöld, körülbelül borsó nagyságú virágbimbókat szedik le. Tárolása történhet ecetes vagy sós lében, illetve olívaolajban is.


Energia és tápérték 1 adagra vonatkozóan (összesen 6 adag):

• Energia 1 adagban: 450 kcal

• Fehérje: 21 gramm

• Zsír: 23 gramm

• Szénhidrát: 40 gramm