Online főzőiskola
Burgonyafőzelék, ropogós hagymával
Tanulja meg Ön is hogyan készíthet mennyei burgonyafőzeléket! Nem kell mást tennie, csak megnézni a videót, amelyben Széll Tamás megmutatja!
Hámozzuk meg a burgonyákat és vágjuk őket karikákra, az előkészítés ideje alatt tartsuk a kész szeleteket hideg vízben, így elkerülhetjük, hogy bebarnuljanak. Ha a teljes mennyiséggel kész vagyunk tegyük őket lábosba és öntsük fel annyi hideg vízzel, ami éppen ellepi. A vízbe tegyünk bőségesen sót, hámozott, egész fokhagymagerezdeket, egy fél fej vöröshagymát és babérlevelet.
Amíg fő a burgonyánk készítsük el a ropogós hagymát. Egy mélyebb serpenyőben tegyük fel az olajat melegedni. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a pirospaprikával és a borssal. A sózást a sütés után végezzük majd, hogy a panírozás alatt ne vonjon ki vizet a hagymánkból. A hagymát vágjuk félfőre (félbe, majd szeletekre), majd forgassuk bele a lisztes keverékbe, kicsit rázzuk le róla a felesleges lisztet, majd süssük ki az olajban, amíg aranybarna nem lesz. Tegyük rácsra kicsöpögni, vagy konyhai kéztörlőre tálalásig, és sózzuk, borsozzuk meg alaposan.
Befejezzük a főzeléket, ehhez először kivesszük belőle az ízesítő elemeket. A teljes levet turmixgépbe tesszük pár szem burgonyával. Elkezdjük turmixolni és a turmixban ízesítjük tejföllel, ecettel. Ha hígnak ítéljük a lábosban maradt burgonyával még tudjuk sűríteni. Öntsük a krémünket a burgonyára és keverjük bele a friss fűszereket, petrezselymet, snidlinget. Tálaljuk a ropogós hagymával.
Hozzávalók 4 főre, elkészítési idő: 35 perc
- Kania Babérlevél - 2 db
- Hazánk Kincsei Zselici Tejföl - 2-3 ek
- Ételecet 10%-os, - 2 ek
Lidl piac kínálatából:
- Burgonya - 2 kg
- Fokhagyma, egészben - 2-3 gerezd
- Vöröshagyma - fél fej
- Petrezselyem, snidling, - ízlés szerint aprítva
A ropogós hagymához:
- Vöröshagyma - 1 kg
- Belbake Finomliszt - 150-200 g
- Kania Édes fűszerpaprika - 2 kk
- Kania Őrölt feketebors
- Vita D’or Napraforgóolaj a sütéshez
Energia 1 adagban: 947 kcal
Fehérje: 23 gramm
Zsír: 27 gramm
Szénhidrát: 153 gramm
Mentes infó: Cukormentes, Vegetáriánus
Sárgaborsó-főzelék
Lesse el hogyan készül egy igazán pikáns sárgaborsó-főzelék! Tanulja meg Ön is Széll Tamástól a lépéseket!
A sárgaborsót áztatás nélkül forrástól számítva kb. 30 perc alatt lassan gyöngyöztetve puhára főzzük. A főzőlébe teszünk egész fokhagymát, salottahagymát, sót. Főzés közben pótoljuk a vizet úgy, hogy folyamatosan a víz szintje egy ujjnyival ellepje a sárgaborsót. Vigyázzunk, hogy ne főzzük túl, könnyen pépessé válhat, legyen puha, de maradjon tartása, illetve színe is. Ha elkészült azonnal szűrjük egy tálba, hogy ki tudjon gőzölni, a hagymákat pedig rakjuk félre egy kis tálba.
A főzőlevet szűrjük rögtön a turmixba és adagoljunk hozzá a sárgaborsóból, de elsőre csak egy keveset. Az egészet ízesítjük a szezámolajjal, szójaszósszal, cayenne borssal, napraforgóolajjal. Ha sűrűbb alapot szeretnénk óvatosan adagoljunk még bele a sárgaborsóból, de figyeljünk oda, mert a magas keményítőtartalma miatt hamar túl sűrűvé válik. Egy krémleves és püré közötti állagra törekedjünk.
A sárgaborsót nem egyszerűen visszaöntjük ebbe a lébe, hanem először azt is külön ízesítjük. Ehhez a fokhagymát, chilit és gyömbért összeaprítjuk és hozzákeverjük a maradék sárgaborsóhoz. Belevágjuk a snidlinget és a petrezselymet a szárával együtt. Vágunk bele salottahagymát, kanalazunk bele a szójaszószból, szezámolajból és egy kis mézből is, színezés gyanánt tegyük bele a fűszerpaprikát. Összeforgatjuk, keverünk bele egy kevés napraforgóolajat, hogy átfényezzük az egészet és a végén egy lime levét belecsepegtetjük, a héját belereszeljük.
A főzelék alapját feltesszük melegedni, addig megpirítjuk a főzőlében megfőtt, félretett hagymát egy kevés olajon.
Tálaláskor a krémből a tálba mérünk, a közepébe halmozzuk a sárgaborsós keverékünket, és köré rendezzük a sült hagymákat.
Hozzávalók 4 főre, elkészítési idő: 50 perc
- Kania Szójaszósz - 2-3 ek
- Szezámolaj - 2-3 ek
- Méz - ½ ek
- Kania Cayenne bors - 1 kk
- Kania Édes fűszerpaprika - 1 kk
- Vita D’or Napraforgóolaj
A Lidl Piac kínálatából:
- Sárgaborsó - 250 g
- Fokhagyma - 3-4 gerezd
- Salottahagyma - 3-4 fej
- Gyömbér hámozva - 2-3 cm-es db
- Chilipaprika - 1 kisebb darab, ízlés szerint
- Snidling - ½ csokor
- Petrezselyem - ½ csokor
- Lime héja és leve - 1 db
Energia 1 adagban: 364 kcal
Fehérje: 17 gramm
Zsír: 13 gramm
Szénhidrát: 47 gramm
Mentes infó: Tartósítószermentes, Vegetáriánus
A „klasszikus” lencsefőzelék
A lencsefőzelék sokak kedvence, tanuljon meg Ön is egy igazán különleges módszert Széll Tamástól az elkészítésére!
A lencse főzőlevét egy füstölt húsos alaplé adja majd nekünk, így mindenképpen azzal kell kezdjünk. A füstölt húsunkat egy lábosba feltesszük bő vízben főzni, a vízbe teszünk egy szál sárgarépát nagyobb darabokra vágva, vöröshagymát félbevágva, a fokhagymát, babérlevelet és 10-15 szem egész borsot. Fedő nélkül 2-2,5 óra alatt vajpuhára főzzük a húst, a célunk egy koncentrált ízű, remegős alaplé. A kész léből kivesszük a húst és a sárgarépát, majd finomszűrőn leszűrjük azt. Ha nem használjuk el az összeset, fagyasszuk le, mint bármelyik más alaplevet és legközelebb a mélyhűtőből előkapva tudjuk használni.
A lencsét áztatás nélkül is el tudjuk készíteni, a leszűrt alaplébe öntjük. Egyelőre nem sózzuk a vizet. Főzzük a lencsét puhára, a folyadékot mindig a lencse fölött tartva.
Ezt a főzeléket két lépcsőben sűrítjük, először rántással, majd habarással. Ezzel a módszerrel könnyedén tudjuk kontrollálni a kész főzelékünk állagát, így biztos, hogy egy lencse- és nem lisztízű, krémes végeredményt kapunk majd.
Egy serpenyőben megolvasztjuk a kacsazsírt, majd rászórjuk a lisztet. Akkor jó a rántás állaga, ha van helye a lisztnek felhabzani a zsírban. Hagyjuk pár percig gyöngyözni, közben kevergetjük, majd, amikor felszáll az illata, félrehúzzuk és hagyjuk pihenni kicsit. Elkezdjük hozzáadagolni a lencse főzőlevét, ízesítjük a mustárral és kevergetés mellett rotyogtatjuk pár percet. Visszaöntjük a lencsénkre, majd beállítjuk a végleges állagot a habarással.
A tejfölt habverővel elkeverjük egy kevés liszttel, és a hőkiegyenlítés technikáját alkalmazva befejezzük a főzeléket. A habarással együtt is gyöngyözve forraljuk, amíg a nyers lisztíz eltűnik a lencsefőzelékből.
Egy utolsó kóstolásnál állítsuk be a fűszereket, ha kell még adjunk hozzá sót, csöpögtessük bele az ecetet.
A léből megmentett sárgarépát karikázva tegyük vissza a főzelékbe, és tegyünk így a hússal is, miután azt kisebb-nagyobb darabokra tépkedtük.
- Kania Egész feketebors
- Kania Babérlevél - 1 db
- Hazánk Kincsei Zselici tejföl
- Kania Mustár
- Belbake Kristálycukor
- Ételecet 10%-os
- Pikok Kacsazsír
- Kania Édes fűszerpaprika
- Lencse 250 g
- Füstölt tarja vagy csülök ¼ db, kb. 300 g
A Lidl Piac kínálatából:
- Sárgarépa - 1 szál
- Vöröshagyma - 1 fej
- Fokhagyma - 2-3 gerezd
Energia 1 adagban: 634 kcal
Fehérje: 31 gramm
Zsír: 36,3 gramm
Szénhidrát: 45,3 gramm
Galló Nóra – a Lidl dietetikusának ajánlásával
A főzelék egy kiváló módja annak, hogy több zöldséget csempésszünk étrendünkbe. Kifejezetten diétás és alakbarát ételek tudnak lenni, ha egy kicsit változtatunk a hagyományos elkészítésen. A főzelékek sűrítése ugyanis nem csak klasszikus rántással, hanem hintéssel, habarással, burgonyával vagy saját anyagával is történhet. Ha burgonyával vagy saját anyagukkal sűrítünk, akkor egyszerűen megvalósítható a gluténmentesség. A habarást igény szerint készíthetjük laktózmentes tejföllel vagy joghurttal. Ha joghurtot használunk, illetve zsiradékon való párolás helyett főzést alkalmazunk, akkor jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a főzelékek zsírtartalmát. Az egészségtudatosság érdekében hintéshez és habaráshoz használhatunk többek között zabpehely-, köles-, csicseriborsólisztet hagyományos fehér liszt helyett, így növelve az étel rosttartalmát.
Ahhoz, hogy a főzelék tartalmas és laktató főétel legyen valamilyen feltéttel szoktuk készíteni. Főzelékek feltétje lehet egy szelet hús, de sokan kedvelik a pörköltet vagy a fasírozottat is, ez utóbbi készülhet reszelt zöldségekkel, zabpehelybe forgatva és sütőben sütve, ha egészségesebbé szeretnénk tenni. Ne feledkezzünk meg a tojásról sem, mely lehet főtt vagy akár tükörtojás is, ez a fehérje (1 db tojás = 5 gramm fehérje) és mikrotápanyagok mennyiségét is jelentős mértékben növeli. Egy alacsonyabb szénhidráttartalmú sóska-, paraj-, tök- vagy cukkinifőzelékhez jó párosítás lehet a vöröslencse-fasírt vagy a zöldséges gabonafasírtok is.
Herczeg Ágnes – A Lidl borszakértőjének ajánlásával
Általánosságban jellemző a főzelékekre a krémesség, így a borok esetében is érdemes egy picit teltebb, tartalmasabb textúrát keresni. Jellemzően a neutrálisabb ízek passzolnak a főzelékekhez, és a klasszikus tejfölös főzelékek mellé a fehérborok illenek a leginkább. Egy finom Badacsonyi Olaszrizlinggel a legtöbb tejfölös főzelék jól tud működni, így tökéletes például a ropogós hagymával kínált burgonyafőzelékhez is.
A picit egzotikusabb fűszerezésű, vagy füstölt hússal készített lencsefőzelékek mellé a karakteresebb ízek kedvelői azonban választhatnak egy fűszeres sillert, vagy egy könnyedebb, kellemesen gyümölcsös-fűszeres vörösbort is, például egy kadarkát vagy egy kékfrankost.