Egzotikus gyümölcsök

Galló Nóra és Széll Tamás ajánlásával

Licsi / licsiszilva

Licsi / licsiszilva

Az örökzöld növény termése kb. dió nagyságú, kissé szúrós vöröses-barnás színű, héja hófehér gyümölcshúst és egy nagyobb magot rejt. Önmagában is finom, zamatos, édeskés gyümölcs, de saláták, desszertek alapanyaga is lehet, sőt párolva és aszalva is fogyasztható. C-vitamin-, réz-, kálium- és antioxidánstartalma is kimagasló, ezért kedvezően hat a szív-, és érrendszerre, valamint betegségmegelőző hatású.

Füge

Füge

Különleges íze és textúrája miatt népszerű, szintén magasabb szénhidrát- és cukortartalmú gyümölcs, ami azonban rostokban is bővelkedik, így emésztésünkre is jó hatással van. Számos vitamin és ásványi anyag forrása; többek között B-vitaminokat, K-vitamint, kalciumot, foszfort, vasat és magnéziumot is tartalmaz, a gyulladáscsökkentő, immunrendszert erősítő antioxidánsokról és különböző növényi hatóanyagairól már nem is beszélve. Önmagában, saláta, turmix, joghurt és zabkása részeként is isteni, de húsok kísérőjeként és töltelékben is jól használható.

Mézdinnye / „Dínó dinnye”

Mézdinnye / „Dínó dinnye”

Ez a kizárólag Brazíliában termesztett különleges dinnyefajta a dinoszaurusz tojásról kapta nevét a termés mérete, alakja és héjának jellegzetes színe miatt. Húsa fehér, lédús, ugyanakkor tömör és intenzív édes ízű, melyet kifejezetten magas cukortartalmának köszönhet. Magas víztartalmából adódóan kiválóan hidratálja szervezetünket miközben egy kis magnéziumot, káliumot, folátot és C-vitamint is biztosít. Fogyasszuk frissen, saláta, joghurt, zabkása, turmix vagy akár salsa részeként.

Piros pomelo

Piros pomelo

A legnagyobb méretű citrusféle, mely a narancs és a grapefruit „keveréke”, tehát lédús és savanykás, ugyanakkor édeskés. Hámozás után a hártyák is könnyen eltávolíthatók a nagy gerezdű gyümölcshúsról, így különleges mártások, saláták és pácok alapanyagaként is használhatjuk. Ahogy a citrusokra jellemző, a pomelo is gazdag C-vitaminforrás, de B-vitamin-, kálium-, és rosttartalma sem elhanyagolható.

Csillaggyümölcs

Csillaggyümölcs / karambola

Érett állapotában, amikor sárga színű, kemény és sérülésmentes, hámozás nélkül fogyasztható. Mivel lédús gyümölcs, ezért kiváló szomjoltó. Vitamin- és ásványi anyag tartalma közül kiemelendő a vas, a cink, a kálium és a vas felszívódását elősegítő C-vitamin is.  Szeletelve szoktuk fogyasztani impozáns megjelenése miatt, elsősorban koktél díszítésére szokták használni. Íze fanyarkás, roppanós édeskés.

Kumwat

Kumkwat / törpemandarin

Apró citrusféle, íze narancsos jellegű és kesernyés. Vékonyra szeletelve, magjait eltávolítva, narancslével hosszan puhára főzve remek dzsem készíthető belőle. Szereti a sok fűszert és akár libamájhoz, sült kacsához is kiváló! Fogyasztásra héjával együtt alkalmas. Illóolajokban gazdag, ezért koktélok, saláták, húsételek összetevőjeként vagy kísérőjeként is használják. Értékes gyümölcs többek között rost-, kalcium-, kálium-, C-vitamin-, és béta-karotintartalma miatt is.

Citromnád

Citromnád

Kellemes, friss, enyhén citrusos ízt kölcsönöz az ételeknek, de nem csak fűszernövényként terjedt el, hanem gyógynövényként is, ugyanis vízhajtó, vérnyomáscsökkentő hatás tulajdonítható neki. Vas-, kalcium- és C-vitamintartalma jelentősebb, ennek ellenére inkább a benne lévő növényi hatóanyagok miatt értékes. Igazi aromatizáló fűszernövény! Elsősorban keleti ételek ízesítésére szolgál. Íze jellegzetes, de nem tolakodó, így nyugodtan lehet akár 2-3 szálat is használni belőle. A középső, zsenge része apróra vágva, közvetlenül az ételre szórva, levesbe is megfelelő.

Maracuja

Maracuja

Körülbelül tojásméretű, de gömbölyded alakú, héja kemény és ehetetlen, gyümölcshúsa viszont lédús és édes. B1-, B2-, C-vitamin-, vas- és káliumtartalma jelentős, a gyümölcshúsában lévő enzimek javítják emésztésünket. A trópus íze! Nagyon karakteres, parfümös, gyümölcsös íze semmivel sem összekeverhető. Savanykás, mint a citrom, a magjai ropognak, ami kellemes textúrájú. Lédús, könnyen kinyerhető a leve, akár citrom helyett is lehet használni. Jellegzetes színét és ízét nyersen és főzve is megőrzi, nagyon intenzív.

Papaja

Papaja

Leginkább a sárgadinnyéhez hasonlít külsejét és ízét tekintve egyaránt. C-vitamintartalma megelőzi a citrusféléket, béta-karotintartalma pedig a sárgarépát. B-vitaminokból, E-, és K-vitaminból, kalciumból, magnéziumból, cinkből, mangánból is jelentősebb mennyiséget tartalmaz. Visszafogottabb ízű dinnyeféle, kevésbé édes, inkább sütőtökre emlékeztető a jellege. Nyersen és kompótnak elkészítve is remek, és kihagyhatatlan eleme a trópusi gyümölcssalátáknak. Magjai is dekoratívak, ehetőek, roppanósak, kaviárszerűek.

Tüskésuborka

Tüskés uborka / afrikai tüskés dinnye / gömbhalgyümölcs

Valójában zöldség és savanykás, frissítő ízét tekintve leginkább a hazai uborkához hasonlítható. Egyszerűen kettévágva, húsát kikanalazva fogyasztható, ami rendkívül gazdag bőrvédő és immunerősítő E-vitaminban, béta-karotinban, a kollagén képződést segítő és öregedést gátló C-vitaminban. Zöldségsalátákba, koktélokba keverhetjük, vagy ételek dekorációjára is felhasználhatjuk.

Kókusz

Bio friss kókusz, kókuszdió

Értékes forrása a B-vitaminoknak, a kalciumnak, a magnéziumnak, a cinknek és a réznek is, ezeken kívül káliumtartalma is kimagasló. Érdekesség, hogy zsírtartalma a legjelentősebb, több mint 30%, míg szénhidrát- és fehérjetartalma jóval mérsékeltebb. Mindemellett a kókuszvíz az egyik legjobb izotóniás ital, ebből adódóan frissítő, oltja a szomjúság érzetet és hozzájárul a szervezet megfelelő hidratáltságához.

Granadilla

Granadilla

Kerek vagy ovális, szilvaméretű termését fényes narancssárga héjáról is felismerhetjük, ami fogyasztásra nem alkalmas. Leginkább önmagában, salátában, smoothie-ban vagy koktélban fogyasztják. Olyan létfontosságú vitaminok forrása, mint az A-, B1-, B2-, B3-, B9-, C-, E-, és a K-vitamin.

Földicseresznye

Földicseresznye / poha

Lédús termése sárga, világos barna színű, melyet egy vékony áttetsző, lampionalakú burok vesz körül, amit fogyasztás előtt feltétlenül el kell távolítani róla, ugyanis mérgező. Íze zamatos, édes-savanykás. Apró magjaival együtt fogyasztható nyersen, lekvárnak vagy akár csatninak, vagyis zöldség/gyümölcs alapú fűszeres szószként. Számos vitamin- és antioxidánshatású vegyületet tartalmaz.

Kurkuma

Bio kurkuma / indiai sáfrány

Élénk narancssárga színe miatt természetes ételszínezékként, valamint számos fűszerkeverék összetevőjeként is használják, ilyen például a currypor. Az íze jellegzetes, nem túl tolakodó. Fő hatóanyaga a kurkumin, amely képes csökkenteni a szervezetszintű gyulladást és az ízületi fájdalmat.

Japánkörte

Nashi körte / japán körte

Közepesen édes, illatos körtefajta, ízét tekintve sokaknak az ananászt és a sárgadinnyét idézi. Vitaminjai és ásványi anyagai közül a vas-, a réz-, a kálium-, a magnézium- és a mangántartalma jelentősebb, de többféle B-vitamint is tartalmaz. Az alacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcsök közé tartozik, mivel több mint 80%-a víz. Emiatt önmagában, szomjoltásra használják leginkább. Felhasználása megegyezik a többi körte és almafélével: salátákba, süteményekbe kiváló alapanyag.

Pagoda karfiol

Pagodakarfiol / romanesco brokkoli

Hibrid zöldség, mely a karfiol és brokkoli keresztezéséből származik. Kiemelendő a C-, és a K-vitamin-, a folát-, valamint káliumtartalma. Mindemellett többféle sejtvédő, és immunrendszert támogató antioxidánsnak is kiváló forrása. Felhasználása megegyezik a fehér karfioléval. Nagyon szépen mutat párolva, savanyúságként, levesben. Az íze nem olyan erős, mint a brokkolié, de intenzívebb, mint a fehér karfiolé.

Portobello gomba

Portobello gomba

Jellegzetes húshoz hasonló állaga és textúrája miatt ízletes és egyben egészséges helyettesítője lehet a húsoknak. B-vitamin-, szelén-, kálium- és foszfortartalma is jelentősebb, illetve D-vitaminszintünk szinten tartása miatt is előnyös rendszeres fogyasztása. Alacsony kalória-, ugyanakkor magasabb rosttartalma miatt testsúlyunkra, vércukorszintünkre és emésztésünkre egyaránt pozitív hatással van. Kiválóan grillezhető, süthető, mérete miatt azonban leginkább különböző töltelékekkel halmozva érdemes megsütni.

Lila burgonya

Lila burgonya

Héjában és húsában egyaránt számos vitamin és ásványi anyag található, többek között B6-, C-vitamin, mangán, réz, illetve kálium. A benne lévő magas ún. polifenol koncentráció miatt vércukoremelő hatása is mérsékeltebb a hagyományos burgonyához képest. Antioxidáns tartalma szintén magasabb; ezek közül az antocianin védi a szem és a szív egészségét, a krónikus betegségek előfordulásának kockázatát pedig csökkenti.

Articsoka

Articsóka

Mérsékelt kalóriatartalmú, ugyanakkor magas rosttartalmú zöldség. A benne található inulin, az egyik legértékesebb növényi rost, mely a bélrendszer szempontjából kifejezetten előnyös, prebiotikus tulajdonsággal is rendelkezik. Antioxidánsai erős méregtelenítő, vértisztító hatással bírnak.

Mini karfiol

Mini karfiol

Alacsony energiatartalma ellenére igazi tápanyagbomba, hiszen a vitaminok (B5, B6, folát, C-, és K-vitamin) és ásványi anyagok (kálium, kalcium, magnézium, foszfor) mellet értékes sejtvédő és immun-erősítő antioxidánsokat, valamint növényi hatóanyagokat is tartalmaz.