Fejes saláta

Az üde, zöld fejes saláta frissítő íze (alma- és citromsavtartalom miatt) és látványa sem utolsó, egészségünkre gyakorolt hatása azonban még ezeket a tulajdonságait is felülmúlja. Érdekesség, hogy az egyik legrégebben ismert zöldségfajta, melynek termesztése az egész világon elterjedt. Frissít, méregtelenít és gátolja az öregedési folyamatokat a benne lévő számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönhetően. Kiemelkedő magas C- és E-vitamin és karotintartalma, melyek erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek. Továbbá B-vitaminok, vas, foszfor, szilícium és kén is gazdagítják, melyek jótékony hatást gyakorolnak hajunk és bőrünk egészségére. A fejes saláta könnyen emészthető és finom rostjai támogatják az emésztőrendszer működését. Energiatartalma alacsony (17 kcal/100 gramm) így rendszeres és nagyobb mennyiségű fogyasztása esetén sem kell az alakunk vagy testsúlyunk miatt aggódni, sőt! A különféle öntetekkel viszont nem árt vigyázni.

Tipp: készítsünk csirkehúsos-zöldséges wrap-et fejessaláta-levélből vagy próbáljuk ki smoothie-k alapanyagaként is pl.: banánnal, spenóttal vagy uborkával, kevés citrommal és gyömbérrel kombinálva.